Тримата българи, задържани във Великобритания за шпионаж, са в три различни затвора

OFFNews 17 август 2023 в 19:00 2492 2

Райков

Снимка БГНЕС

Марин Райков

Тримата българи във Великобритания, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са в три различни затвора, обяви посланикът ни в Лондон Марин Райков пред Нова тв.

Българското посолство е поискало информация за сънародниците ни. 

"Преди 48 часа изпратих от мое име, за да получим яснота къде точно са задържани, ако все още са задържани и какви са техните затворнически номера. Днес сутринта получих отговор на своето запитване и той е пределно ясен. Посочени са конкретните затвори, където те са задържани, и техните затворнически номера", обясни Райков.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия българската диаспора в Англия. В понеделник от Metropolitan Police съобщиха, че тримата българи са освободени под парична гаранция и се очаква да се явят на дело през септември.

Първоначално те бяха задържани по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие им бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви паспорти и други документи.

Tриото се е представяло за журналисти, за да извършва наблюдение на цели в Лондон и Европа, съобщи британският "Дейли мейл" вчера.

Според в. Telegraph Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори и вероятно имат връзки с крайнодясната българска партия "Възраждане". Нейният лидер Костадин Костадинов категорично отрече троицата да са членове на партията му, но "те са българи, които до доказване на вината им са невинни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика