Двама от задържаните за шпионаж българи имат връзки с ''Възраждане'', пише Telegraph

Софийската прокуратура разследва евентуалната намеса на шпионите в българските избори във Великобритания

OFFNews 17 август 2023 в 13:03 10954 4

Костадин Костадинов на конференция в БТА

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Костадин Костадинов на конференция в БТА

Двама от тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия -  Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори и вероятно имат връзки с крайнодясната българска партия "Възраждане", пише британският вестник Telegraph.

Изданието се позовава на източници от София. На 15 август стана ясно, че трима българи са били арестувани през февруари във Великобритания заради обвинения в шпионаж в полза на Русия в рамките на мащабно разследване за пробив в националната сигурност на кралството. Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванов първоначално са били задържани по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие бяха обвинени единствено в притежание на фалшиви паспорти и други документи.

Според британския вестник прокуратурата в София е започнала разследване на дейността на тримата българи заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания.

Източниците от София твърдят, че разследването е фокусирано върху твърденията, че тримата са били част от международна мрежа, натоварена със задачата да следи антикремълски фигури в цяла Европа, включително журналисти.

За Джамбазов и Иванова се предполага, че са работили и с българската избирателна комисия в Ийлинг, Западен Лондон, като са помагали на емигранти да гласуват на националните избори. Има подозрения, че двойката може да е имала връзки с крайнодясната българска партия "Възраждане", известна с антизападните си и проруски позиции, твърдят източниците на Telegraph.

45-годишият технологичен предприемач Орлин Русев беше арестуван в къща за гости в Грейт Ярмут, на брега на Норфолк. 41-годишният Бисер Джамбазов и 32-годишната Кристин Иванова бяха задържани в дома им в Хароу, северозападен Лондон.

В България обаче има опасения, че предполагаемата им дейност не се ограничава само до Обединеното кралство, където те живеят от около десетилетие, пише още британското издание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

17.08 2023 в 13:37

Бих добавил: бетер циганска...

1935

3

Муню

17.08 2023 в 13:31

Циганска работа

12021

2

bls

17.08 2023 в 13:30

задържани за шпионаж но обвинени само за фалшиви документи .. последно шпиони или не?

135

1

Far Rider

17.08 2023 в 13:22

Нищо ново. "Израждане" са ясни отдавна!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки