Делян Добрев: Токът за бизнеса няма да поскъпне с 20%

OFFNews 11 юни 2015 в 09:09 2782 0

Делян Добрев

Снимка Булфото/Иван Атанасов

Делян Добрев

"Шок няма, не трябва да има и отлагане. Трябва да се продължи процедурата и от 1 юли новите цени на тока да влязат в сила", заяви бившият министър на енергетиката и председател на ресорната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

Вчера премиерът обяви, че увеличението на цената на тока за бита (с 2%) и за бизнеса трябва да се отложи.

"Спекулира се с цифрите, не е 20% увеличението на цената на тока за бизнеса. Задължението към обществото се увеличава от 26 на 40 лева и стотинки при крайна цена 160 лева за същия този бизнес, което в проценти означава по-малко от 10. Може би 8-9%", каза Добрев.

На въпрос откъде тогава идват 20-те процента, изчислено увеличение от бизнеса, той отговори:

"20-те процента се появиха, като се взема това, което плащат големите индустриални консуматори, включени към мрежа високо напрежение, тоест тези, които не плащат половината от компонентите и се налага от 20 лева (те не плащат 26, а 19.40 лв.) и така се получава 20% върху крайната цена. Но няма да се получат 20%, защото още през февруари направихме една промяна в Закона за енергетиката и казахме, че индустрията ще я освободим от тази тежест. Така че всяка фирма, която консумира над 10 гигават часа и отговори на критериите за държавната помощ ще получи 85% отстъпка от зелената компонента, тоест вместо 40 лева тя ще плаща 21.60".

Добрев бе категоричен, че при новите условия малкият и среден бизнес, който ползва по-малко енергия, няма да загине, защото само преди 6 месеца е плащал повече.

Има истерия защото тази наредба, която предвижда 85% отстъпка, още не е факт, но ще бъде факт в понеделник, а увеличението на цените е от 1 юли, каза още Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови