Румънски съдия получи 22 години затвор за корупция

Ивайло Анев 02 февруари 2015 в 15:22 4950 7

Румънският съдия Мирча Молдован получи 22 години затвор, след като беше обвинен, че е взел подкуп, за да издаде благоприятни съдебни решения по дела, засягащи един от най-богатите румънски бизнесмени, съобщи "Асошийед прес".

Румънският Апелативен съд в Букурещ конфискува луксозен автомобил и пари от подкупения съдия. Решението на съда може да бъде обжалвано.

Бизнесменът, който е дал подкупите също е осъден - на четири години и четири месеца затвор. Дан Адамеску е осъден, че е инструктирал адвоката си, който се хвърли под влак след ареста на съдиите, да ги подкупи с 20 000 евро през декември 2013 г., за да издадат благоприятно съдебно решение по няколко дела за фалит на негови компании. Адамеску отрича да е извършил нещо нередно.

Наскоро вицепремиерът Меглена Кунева беше на работно посещение в Румъния. Кунева предлага в България да се приложи румънският модел за борба с корупцията – ефективни присъди за всички виновни.

Преди дни министърът на правосъдието Христо Иванов напомни, че Румъния прави впечатляващи стъпки в борбата с престъпността по високите етажи във властта.

„Това, което колегите в Румъния направиха, е, че техният политически елит успя в един момент да събере воля да създаде вълк в гората. Знаете, че се казва, че вълкът е санитар в гората", коментира министърът.

По думите му румънците са създали адекватен орган, който да преследва корупцията по високите етажи на властта.

„Ние имаме много антикорупционни органи, но в крайна сметка нито един от тях не се превърна в онова камъче, което да обърне каруцата на корупцията по високите етажи на властта", смята Иванов.

В северната ни съседка в затвора за корупция влязоха известни политици, бизнесмени и около 300 държавни служители на по-ниско ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!