Терзийски: ГДБОП смени вратата на семейството, в което нахлу погрешка

OFFNews 30 октомври 2020 в 13:34 3419 1

Служители на ГДБОП са купили и сменили входната врата в дома на семейство в столичния кв. "Левски Г", която разбиха погрешка по време на спецакция срещу организирана престъпна група на 5 октомври.

Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски на парламентарен контрол в отговор на въпрос на Иван Иванов от БСП.

Извършена е дисциплинарна проверка, която е приключила на 22 октомври и са установени нарушения на служебната дисциплина от началника на отдела в ГДБОП и от отговорника на екипа. По думите на Терзийски отговорникът е допуснал пропуски при установяване на точния адрес, което е дисциплинарно нарушение.

"Още сутринта на другия ден в 6:40 ч. ръководителят е поднесъл извинения на пострадалото семейство", каза министърът и допълни, че след акцията срещу групата, са обвинени петима, а при обиски на други адреси са открити над 18 000 лв., полицейски атрибути и документи за недвижима собственост 

За последните 4 години не са установени други случаи на грешки и са предприети мерки да не се допускат подобни ситуации, увери министърът.

За увеличението на заплатите на служителите в структурите на МВР Христо Терзийски обясни, че е предвидено 10-процентно увеличение от 1 януари и то ще обхване около 48 хиляди души и добави, че следващата седмица ще има преговори със синдикатите. 

Поставени под карантина са над 33 хил. души, каза още вътрешният министър.

След издаване на протокола за карантиниране, регионалните здравни инспекции ги въвеждат в информационен масив, администриран от тях, а по защитени канали тази информация достига до МВР, за да могат органите на реда да осъществяват необходимите проверки и контрол, обясни той.

"От началото на пандемията от COVID-19 до настоящия момент над 310 хил. са били поставени под карантина. Ежедневно една от дейностите на полицейските служители е проверката на лицата за това как те изпълняват карантинни мерки", обясни вътрешният министър.

По думите му от 13 март тази година, когато за първи път влезе в сила извънредното положение в страната, са образувани над 3 100 досъдебни производства, а над 500 са постановените присъди до този момент. Основните наказания по тях са пробация, глоба и условно лишаване от свобода, но има хора с ефективни присъди "лишаване от свобода". "Заедно с органите на здравните власти продължаваме ефективно работа с една единствена цел – да не допускаме разрастването на тази болест", заяви Христо Терзийски.

От началото на епидемията общо 23 491 души са със съставени актове за нарушения на мерките. От тях за неносене на предпазна маска в задължителните за това случаи са 18 197.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

1

Sashkavas

30.10 2020 в 14:55

Не разбрах извини ли се лично на хората и дали ще бъдат компенсирани и по друг начин. Само с една врата няма да миненте - ако беше се случило в Англия или Америка, компенсациите щяха да са 6 цифрени суми за таква "грешка" включваща майка и бебе!