Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор

Ивайло Анев 02 април 2015 в 09:44 1915 0

Теодора Точкова

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Теодора Точкова

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. 

Тя събра 195 гласа "за", само един депутат гласува против и един - "въздържал се". За другия кандидат Вера Чочкова гласуваха само 35 народни представители.

От "Атака" заявиха, че изборът на съдебния инспектор е бил "уговорен мач" и не участваха в гласуването.

Преди него депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че ще подкрепи Точкова, след като подробно се е запознала с кандидатурата ѝ. „Има ясна концепция за ролята на инспектората при осъществяване на реформата в съдебната система”, уточни тя.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов също заяви, че ще гласува "за" Точкова.

"И двамата кандидати имат качествата и изключителен опит в съдопроизводството, за да изпълняват тежката задача да бъдат инспектор на Инспектората към ВСС. И към двамата кандидати вероятно мога да адресирам лично предпочитание - с г-жа Вера Чочкова сме състуденти от Юридическия факултет на СУ, а с г-жа Точкова - от едно родно място", обясни той.

След гласуването правосъдният министър Христо Иванов заяви, че с избора на Точкова приключва изключителна неприятна част от историята на съдебната система.

Радвам, се че днес това се случи с толкова голямо мнозинство“, обясни той. Според него тя е била излъчена от самата професионална общност.

Самата Точкова заяви в кулоарите на парламента, че едно от първите ѝ действия ще е създаване на регистър за дела, които са с по-висок обществен интерес – за корупция, подкупи и организирана престъпност, за да може инспекторатът да провери дали се спазват сроковете по регистрирането, движението и включването.

Мандатът на предишния главен инспектор Анна Караиванова изтече през януари 2013 г. Тя подаде оставка октомври 2014 г. Избирането на нов инспектор се забави с година и половина, защото 41-то и 42-то Народно събрание не успяха да се обединят около една кандидатура.

Двете кандидатки бяха номинирани в края на миналия парламент и дори изслушани от депутатите, но до избор така и не се стигна заради предсрочното разпускане на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!