Теменужка хвърли оставка заради Гинка от Пазарджик

OFFNews 23 февруари 2018 в 12:23 18558 15

Енергийният министър Теменужка Петкова е депозирала оставката си пред премиера Бойко Борисов. Това съобщи тя преди минути в парламента изненадващо за всички. 

Причината за това е сделката за продажбата на ЧЕЗ от семейна пазарджишка фирма. 

Компания е малката фирма от Пазарджик - "Инерком груп", която е има три малки соларни мощности и трудно би могла да бъде определена като стратегически инвеститор.

Едноличен собственик на фирмата е Гинка Върбакова, а "Капитал" излезе с информацията, че Петкова е кума на семейството.

Пред журналисти в парламента тя отрече да им е кумувала, но призна, че се познават от 20 години.

За да няма спекулации и за да не се замесва името на премиера с грешни интерпретации, Теменужка Петкова депозирала оставката си.

"При най-малките съмнения за влияния и въздействия аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам моята оставка, той ще вземе решение какво да направи", каза Петкова. 

Преди да хвърли неочаквано бомбата за своята оставка, Петкова коментира сделката за ЧЕЗ така:

"Знаете, че това е процедура, която беше проведена от чешката държава. Българската държава и правителството нямат никакво отношение към този процес. Процедура, която се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, всякакви съмнения или намеци за определна намеса на българското правителство във вземането на решения на чешката държава. Мисля, че това е ясно.", категорична бе Теменужка Петкова.

"Това, че чешката държава е избрала определна компания не означава нищо. От тук нататък предстои тежката процедура по одобрение на тази сделка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране", каза още Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2997

15

spirit оригиналът

24.02 2018 в 11:20

bTV пере имиджи и визажи най-добре.
Кой знае защо днес поканили... Жени Калканджиева. В шеги и закачки между празнуването на рождения ден и съдбовното за нацията решение дали ще си направи пластична операция, разговорът стига до актуални политическо-икономически теми. Примерно така:
"- Познаваш ли Гинка от Пазарджик?
- Не, не я познавам.
- А мъжът й Славчо? Били сте съдружници 10 години.
- Неее, след 10 години се сетих, че я имам тази фирма и трябва да я закрия."
Общата им фирма била за гласуване през импулсни телефони за "Мис България". Славчо бил телекомуникационен специалист. Ама то нищо не станало с проекта.
Нито дума за СИК и мутренските години, разбира се.
Мармоте, мармотеее, това кафявото дето го завиваш защо така намирисва?

25665

14

Victimized

23.02 2018 в 23:40

На кого не е ясно, че няма такова животно като партия ГЕРБ,
това не е партия, те не стоят за идеали и политики. Техните политики са на където духне вятъра, ако не се усетят много народ и мине, минава, ако баба Меркел скръцне със зъби и така на татък.
Това както казва един многоуважаван от мен човек, е машина за кариерно биографично уреждане по места, див феодализъм, преразпределяне на каквото държавно е останало за крадене.
Бизнес разпределение, като идеята е да се пазят един друг. Което не е трудно, след като за три мандата назначиха калинки, роднини, кумове, сватове, братовчеди, съученици, на всички възможни позиции.
Най-лошото е, че са подкрепяни от западните ни партньори, които по телевизията ни говорят колко сме стабилни.
Жалкото е, че все още има хора които вярват и на гореспоменатите и на групировката ГЕРБ.

2997

12

spirit оригиналът

23.02 2018 в 21:44

Христиан Христов Станков е млад човек, роден 92 г. И изглежда е успял. Той управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева.

Христиан е от добро семейство и има вуйна – министърка. Вярно, че в момента тя е в оставка. Сестра на министъра в оставка Теменужка Петкова е Ина Станкова, съпруга на Христо Станков. Успелият Християн е тяхно чедо. Съответно баща му Христо се пада на Петкова зет, а Петкова за него е балдъза.'''
https://bivol.bg/temenuzhkagate.html

2997

10

spirit оригиналът

23.02 2018 в 19:06

Долу ръцете борисови от Теменужка!

От наличната информация до края на 2016 г. може да се заключи, че фирми на семейството на сестрата на Теменужка Петкова са усвоили над 4 милиона и 300 хиляди от обществени поръчки. Сумата изглежда доста скромна на фона на "Кумгейт" на Делян Добрев - близо 100 милиона и 28 милиона за семейството на министъра на туризма Ангелкова.

Ето защо оставката на Теменужка ни изглежда несправедлив и прибързан акт. Надяваме се актива на ГЕРБ да не я даде, както не даде Делян.

#НеДавамеТеменужка

8915

9

stoyiv

23.02 2018 в 17:20

ПешУ, 23.02 2018 в 13:55: "...чужда държава се занимава с продажба на фирма на българска територия"
Много си тъп, бе ПешУ, та чак объл! Компанията майка, чешката държавна ЧЕЗ, продава свои дъщерни дружества в България. Министърът на енергетиката на България нищо не продава и няма как, щото не е принципал, т.е. представител на собственика. Сделката предизвиква скандал в Чехия, защото кандидат-купувач е чешка частна фирма на чешки милиардер, обаче е предпочетена неизвестна българска фирма. До този етап на сделката България нямаше как да се намеси. Сега обаче има как - КЗК, КФН, па дори и ДАНС трябва да проверят сделката.
Друг е въпросът защо въобще трябваше да се продават електроразпределителните дружества и защо през 2010 година, когато одитен доклад доказа, че яко са надписвали инвестиции и са източвали българските си дъщерни дружества в полза на компаниите - майки, не започна процедура по разваляне на приватизацията.
Че Гинка е подставено лице - няма съмнение...

7145

8

kokoten

23.02 2018 в 17:16

...каква наглост,да казваш,че си даваш оставката ,щото имаш чест и съвест....такива боклуци начело на държавата никога не е имало колкото и да се напъват историците....то бива,бива тъпота ,но това идва в повече дори и на 80%-те дебили....и пак гласувайте за тях тъпаци,вие срам нямате...

15414

6

Hihi1981

23.02 2018 в 14:09

Май е време да затваряме!!!