Темата "ГЕРБ" надвисна над партийното събрание на ДСБ

OFFNews 15 март 2014 в 13:40 5046 6

ДСБ

Темата за възможната коалиция с ГЕРБ бе сред основните въпроси, обсъждани на 12-ото Национално събрание на ДСБ. Самото споменаване на ГЕРБ предизвикваше смут сред делегатите.

Пръв за партията на Борисов заговори в речта си лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той окачестви темата за коалицията като "натрапена". Тъмносиният лидер заяви, че този разговор се "подхваща от всички недоброжелателни коментатори, от всички недоброжелателни медии, а най-вече от ГЕРБ". Заедно с това Кънев заяви, че ГЕРБ са конкуренти на ДСБ и коалицията с тази партия не стои на дневен ред.

Също толкова враждебен бе тонът и на евродепутата и зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов. По адрес на Бойко Борисов той заяви:

"Той има качества, с които човек може да се впечатли и има някои неща, от които всеки би могъл дори да се учи. Но същевременно с това той за мен въплъщава всички отблъскващи качества на политик. Това е моята органична реакция от самото начало и това, че той е десен по случайност, въобще не може да ме заблуди. Българската десница няма да има бъдеще, докато той минава за нашия най-силен десен политик."

Вторият заместник на Радан Кънев - Петър Москов обясни, че отношението към ГЕРБ трябва да бъде като към конкуренти.

"ГЕРБ и АБВ - това са хората, с които имаме общо и може да гласуват за нас. Поведението на блока е да покажем, че ние сме по-добрата алтернатива, това е умното поведение, това е начинът, по който трябва да действаме", заключи Москов.

Отношение по въпроса с ГЕРБ взеха и делегатите на партията по време на дискусията.

Според Снежана Малинова ДСБ трябва да поиска от ГЕРБ извинени за непровокираното враждебно отношение към Реформаторския блок и най-вече към ДСБ.

Пламен Цветков пък предложи кампанията на тъмносините спрямо ДСБ да почива върху две съображения: "ГЕРБ не вижда никакви затруднения да ползва услугите и да назначава на отговорни постове изпитани кадри на БСП. И второ, пируетите, които Бойко Борисов направи по проекта АЕЦ "Белене".

Различно мнение по темата изказа само Наско Мандаджиев. Той взе повод от речта на Радан Кънев и призова делегатите да се отърват от практиката "да харесват само себе си". По думите му отношенията с ГЕРБ не са толкова опасни, защото ДСБ има на какво да научи партията на Борисов. Думите на Мандаджиев обаче бяха посрещнати с освирквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!