"Тече рутинна проверка на възможностите за мобилизация"

Юлиан Христов 02 февруари 2015 в 10:09 18837 42

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация, каза днес във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

По думите му много от българските мъже, които могат да бъдат повикани от армията, са или зад граница, или със здравословни проблеми. 

Ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и затова се извършват редовно проверки на документите и наличните възможности, посочи Николов. Той допълни, че в страната има  около 3 хиляди резервисти. По думите му тези хора имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период от време.

Вицеадмиралът уточнява обаче, че в момента не тече мобилизация. "В момента не се извършва мобилизация на Българската армия и подобни твърдения са единствено плод на нездрав разум", коментира той по време на съвещание с ръководството на Военноморските сили (ВМС), на което бе направен анализ за дейността на флота през миналата година.

От Министерството на отбраната уточниха за OFFNews, че става въпрос за рутинна дейност, която се извършва периодично, така че да е ясно какви са способностите на държавата за мобилизация.

Николов разсея спекулациите и твърденията, че на редица български граждани са изпратени призовки за мобилизация. Той обясни, че запасняците са всичките български граждани, преминали военно обучение. А резервистите са около 3000 души, които са сключили договор с Министерство на отбраната и ако се наложи, те могат да бъдат повикани за различни дейности, за което има се заплаща, а работодателят е длъжен да ги освободи от работа в платен отпуск. 

Николов коментира и темата с армията на границата. По думите му военните ще се грижат за осигуряване на транспорт за
МВР, ремонт на техниката, оформяне или изграждане на палаткови лагери, както и ще оказва съдействие в логистична насока.

Войници няма да изпълняват задачи, свързани с оръжие, посочи Николов. Той каза още, че командият център на НАТО ще бъде изграден около София, а не в района на Шабла, каквито твърдения се появиха. В него ще работят около 50 души, от които половината ще са българи, а останалата част от различни националности от държави-членки на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!