"Тече рутинна проверка на възможностите за мобилизация"

Юлиан Христов Последна промяна на 02 февруари 2015 в 10:09 17780 42

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация, каза днес във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

По думите му много от българските мъже, които могат да бъдат повикани от армията, са или зад граница, или със здравословни проблеми. 

Ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и затова се извършват редовно проверки на документите и наличните възможности, посочи Николов. Той допълни, че в страната има  около 3 хиляди резервисти. По думите му тези хора имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период от време.

Вицеадмиралът уточнява обаче, че в момента не тече мобилизация. "В момента не се извършва мобилизация на Българската армия и подобни твърдения са единствено плод на нездрав разум", коментира той по време на съвещание с ръководството на Военноморските сили (ВМС), на което бе направен анализ за дейността на флота през миналата година.

От Министерството на отбраната уточниха за OFFNews, че става въпрос за рутинна дейност, която се извършва периодично, така че да е ясно какви са способностите на държавата за мобилизация.

Николов разсея спекулациите и твърденията, че на редица български граждани са изпратени призовки за мобилизация. Той обясни, че запасняците са всичките български граждани, преминали военно обучение. А резервистите са около 3000 души, които са сключили договор с Министерство на отбраната и ако се наложи, те могат да бъдат повикани за различни дейности, за което има се заплаща, а работодателят е длъжен да ги освободи от работа в платен отпуск. 

Николов коментира и темата с армията на границата. По думите му военните ще се грижат за осигуряване на транспорт за
МВР, ремонт на техниката, оформяне или изграждане на палаткови лагери, както и ще оказва съдействие в логистична насока.

Войници няма да изпълняват задачи, свързани с оръжие, посочи Николов. Той каза още, че командият център на НАТО ще бъде изграден около София, а не в района на Шабла, каквито твърдения се появиха. В него ще работят около 50 души, от които половината ще са българи, а останалата част от различни националности от държави-членки на НАТО.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2015 в 13:24

Върнете си собствените синковци от колежи и университети в чужбина и ги пратете като пушечно месо където щете, хемороидни военни задници!От нищонеправене и търкане на едни бюра из разни щабове, това ли родиха закърнелите ви мозъци? Осакатихте зорлем сина ми, военни тъпанари, щото служеше на н.в. Родината след висше.А вие висшисти не обичате, мамка ви маймунска. Пратете си своите изчадия където щете. Ние деца за малоумните ви експерименти нямаме!

03.02 2015 в 03:26

ФАЩ са в основата на тая "мобилизация", или, както я наричат от кумова срама - "проверка на възможностите за мобилизация". То от едното до другото е само ЕДНА КРАЧКА. Почти НЯМА РАЗЛИКА.

Същото както между руснаци и украинци почти няма разлика. Разликата е колкото между българи и македонци. Езикът им е подобен, обичаите им са почти същите, в народопсихологията няма почти НИКАКВА РАЗЛИКА. Предимно ВОДКА и СЕЛЬОДКА, и както правилно отбелязва браточката 1Sion1: "Пият на екс 45 мин. и умират. Докато жените им се онождат с все още трезвите на масата." За който не знае - самият Никита Сергеевич Хрущёв, червеният кръволок-болшевик, е чист УКРАИНЕЦ.

Българската армия ли ще се опълчи на руската? Това дето РОССИЯ иска да си прибере обратно украинската територия, населена в голяма част с чисти руснаци, е примерно същото, като че България трябва да си прибере обратно македонските земи, населени с ЧИСТИ БЪЛГАРИ. То все някога ще стане, както се обединиха ГФР и ГДР.

Шапкарите по-добре да се се занимават с това, а не да играят по свирката на еврогейско-педероатлантическата милитаристична шайка. Нали си спомняте лозунга: "Народ и армия - единни!". Ако си приберем Македония, както РОССИЯ си прибра Крим, само ще спечелим. Цял свят ще ни уважава. Това е ИСТИНАТА.

03.02 2015 в 00:52
Мама, приезжай и меня забери


http://youtu.be/pPBk4tnSFoI

03.02 2015 в 00:05

Докато вятър не повее,гора се не клати!!Сега проверка,преброяване,а по-късно призовки за военни действия!!Да ви дам адреса си,че и на мен да изпратите,за да съм заедно със синовете си!Имаше един руски филм:Бащата на войника",сега ще е историята с майка Родина!Циганите са без образование,а аз имам и ще се справя добре с техниката,но не се знае на коя страна?Всеки случай няма да е с/у Русия!!Направих и страница:БЪЛГАРСКИ МАЙКИ СРЕЩУ ВОЙНАТА В РУСИЯ!Не понасям предателите и гъзолизците!!

02.02 2015 в 22:59

НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО БОРИС ТРЕТИ НЕ ПРАТИ НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ.А ДНЕС НЯКОЛКО СТАРЦИ СЕНАТОРИ ОТ САЩ НИ ГОТВЯТ ДА СТАНЕМ ЖЕРТВА ЗА ТЯХНИТЕ ИНТЕРЕСИ,ЧЕТА ДЪЛГИТЕ ПИСАНИЯ ИЗБРАНИ СЕЛЕКТИВНО ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.ТЕЗИ КОИТО ГИ СПИСВАТ СЕ ВОДЯТ НА ЩАТ КЪМ НЯКОЯ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ СОРОСОВИ МЕТАСТАЗИ.КАКВА МОБИЛИЗАЦИЯ... МИСЛИТЕ ЛИ,ЧЕ МОЖЕТЕ ДА НИ ПРАТИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ....БЕЗУМЦИ.УКРАИНА НЕ Е БЪЛГАРСКИ ПРОБЛЕМ.И БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С РУСИЯ.ЗАПОЧНАЛА Е ЕДНА МАСИРАНА АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА ФИНАНСИРАНА СОЛИДНО ЗНАЙНО ОТ КОГО.ВАЖНО Е ДА СЕ СЪЗДАДЕ И ЗАТВЪРДИ ТРАЙНО ОБРАЗ НА ВРАГА.Тези които се занимават с това са синове и дъщери на активни борци срещу фашизма и капитализма,внуци на партизани и ятаци.

02.02 2015 в 22:37

Професоре, парите ли свършиха или вече на всички е ясно и няма какво да се рече ? Освободители ли са ? Ти на окупацията освобождение ли викаш ?

02.02 2015 в 17:48

Русия (Россия) – враг №1 на българщината и България
Христо Ботев за Русия
Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51
“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.
Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!
Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. –

02.02 2015 в 17:28

В Украйна по целия фронт на противопоставяне се водят ожесточени боеве. В интернет е пълно със снимки на колони танкове и артилерия преминаващи руско - украйнската граница и вливащи се в редиците на т.н. сепаратисти. Агресорът Русия все по-малко се старае да прикрива действията си и все повече заприличва на нацистка Германия при нахлуването ѝ в Полша. А иначе т.н. руски мир е на ръба на оцеляването-изолация, паднали цени на единствената експортна стока петрола и задълбочаваща се рецесия. На идеолозите на тази война в Москва им е все пет-традицията в Русия повелява обикновенния човек да плаща солени сметки за грандомански идеи. Слава на Украйна !

02.02 2015 в 17:23

Захари Стоянов: ”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.”
“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и прочие, са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
Русчук, 1-й Март 1886 г.
З.Стоянов
Из предговора към статията на Георги С. Раковски “Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”, публикувана във в.”Дунавски лебед”, 1859 г.
Захари Стоянов, в статия “Русия и българската криза” пише: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.” Коментар: Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България (а и не само към нея) е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.
“Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.

02.02 2015 в 16:31

ВНИМАВАЙ, БОЙКО! ЛАНИ СИ ОТИДЕ ЗАРАДИ ЕРП-ТАТА, ТАЯ ДА НЕ СИ ИДЕШ ЗАРАДИ РПГ-ТАТА!

РПГВнимавай, Бойко!
Лани си отиде заради ЕРП-тата, тая да не си идеш заради РПГ-тата*!

Само болен мозък би могъл да си представи българи да воюват срещу руснаци. Но очевидно в Министерство на отбраната страдат от хроничен менингит. Оплитат се в собствените си лъжи като дългоносия Пинокио в рибарска мрежа. Никой не казва какво точно поиска шефът на НАТО Столтенберг в София, макар че всички знаем. Иска край Шабла и по цялото Черноморие да насадим калифорнийски лозя за блага ракия и благото на сите българи!

Да бе, да! Айде, холан, както викат холандците! Не било мобилизация, а подготовка за мобилизация! Вижте сами:
„28. 01. 2015. Официално изявление на Министерство на отбраната: „България не мобилизира войски, нито подготвя война…“
02. 02. 2015. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, Варна: „В момента тече проверка какви са възможностите за мобилизация.“