Quantcast

Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал закона

Вероника Шербанова Последна промяна на 02 ноември 2013 в 11:12 2810 8

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

 

Прокуратурата ме обвинява за това, че съм спазвал законовите процедури в Министерството на вътрешните работи. Не искам да допусна, че това е тенденциозно.

Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по повод това, че главният прокурор Сотир Цацаров поиска за трети път имунитета му в рамките на разследване за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР.

Според обвинението Цветанов е присвоил парите в полза на бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

По времето, в което е бил министър, Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатена заплата за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетение за неползван отпуск за период, в който Тодоров е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. След това Тодоров е получил и 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

Вярвам в българското правосъдие и безпристрасността на съда, обясни Цветанов.

По спомен, по време на досъдебното производтсво срещу Орлин Тодоров не са предоставени доказателства от прокуратурата относно повдигнатото обвинение. Във връзка със случая дисциплинарният орган ми е предложил наказание „Порицание“, което аз съм наложил, допълва Цветанов.

В същото време на Тодоров му е отнет достъпът до класифицирана информация , което не е основание за дисциплинарно уволнение, а е основание за последващо преназначаване на длъжност, която не изисква такъв достъп. Освобождаване от длъжност се налага тогава, когато служителят откаже да заеме предложената му длъжност в рамките на притежаваната му категория или подходяща вакантна такава, но същият получава в пълен размер дължимото му обезщетение, съгласно закона за МВР, коментира Цветанов.

В същото време Тодоров е подал заявление за напускане на МВР по собствено желание. Съгласно закона за МВР срокът на предизвестието е 30-дневен. Ограничение за освобождаване по собствено желание има, когато тече дисциплинарно производство, което в този случай е приключило. Другото основание е влязла в сила осъдителна присъда, което също не е налице и към днешна дата, две години по-късно, допълва бившият вътрешен министър.

В случай, че бях влязъл в другата хипотеза, Орлин Тодоров можеше да осъди МВР за неправомерно дисциплинарно уволнение и да получи по-голямо обезщетение, категоричен е Цветан Цветанов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2013 в 16:21

Според обвинението Цветанов е присвоил парите в полза на бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.
Хм." Присвоил"в чужда полза?

02.11 2013 в 14:15

Невъзможно е да си толкова глупав.

02.11 2013 в 14:04

Пламчо, зле си с ъкъла.

02.11 2013 в 12:54

Още един който не знае кой раздава пижамите.Почвам да се съмнявам в мотивите му.

02.11 2013 в 12:46

Аналнизаторе, ходи по аналите с език и не се бутай където си тъп...знам че тук повече кинта пада ама...бъди м.. Абе я по-добре си ходи по аналите на тиквоча и другите от гроб

02.11 2013 в 12:44

Абе тоя папуняк защо още дава интервюта, а не е с униформа в централния софийски???!!! Почвам да се съмнявам и в тази прокуратура...

02.11 2013 в 12:04

Цветанов обжалва полицейската си регистрация в съда. Доводите на адвоката му Тервел Георгиев:
Според адвокат Георгиев, наредбата за полицейската регистрация, издадена на 17 март 2011 г. от Цветан Цветанов като вътрешен министър, противоречи на Закона за МВР и на Конституцията. И затова следва да се уважи жалбата на Цветанов срещу разпореждането. "Това е една АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННА наредба на министър Цветанов!" каза още Георгиев под одобрителното кимане на Цветанов.

Както казва г-н Буров за безнадежните случаи: "Еbи му майkата славовищка!"

02.11 2013 в 11:48

Аз не знам дали Цветанов е виновен. Но съм сигурен, че Цацаров е един от участниците в тихия преврат срещу Конституцията по време на изборите. Той грубо и умишлено погази Конституцията и трябва да бъде изправен пред съда за това! Действията му показват, че е марионетка на червените. Водят го за носа като мечка в цирка. Защото преди това са му сложили халката на носа. Дресьорът всъщност държи халката, а не носа на мечката, но публиката това не може да го види. Кой му е сложил халката ли? Търсете Октопода! Никак не е случайно, че срещу прокурорът по делото Октопод сега е организиран "лов на вещици"...
Червените действат на два фронта: официално политически те са "милите другари" от БСП, ръководени от Станишев, а под прикритие са армията от грозни мутри, организирана от Алексей Петров - Трактора. Чиято първа задача е да събират или да монтират компромати.