Главният прокурор поиска имунитета на Цветанов за трети път

Вероника Шербанова 01 ноември 2013 в 17:14 2842 7

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

 

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска за трети път имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Имунитетът на Цветанов е поискан, за да бъде заведено срещу него дело за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР. Парите са присвоени в полза на бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, съобщиха от прокуратурата.

По времето, в което е бил министър, Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатена заплата за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетение за неползван отпуск за период, в който Тодоров е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. След това Тодоров е получил и 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

На 11 март 2011 г. Орлин Тодоров е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение за извършени от него престъпления. На 18 март 2011 г. в качеството му на вътрешен министър Цветанов е отстранил Тодоров временно от длъжност. На 21 ноември същата година на Тодоров е отнето и разрешението за достъп до класифицирана информация. 

Сформирана е комисия по дисциплинарно производство, за да може Орлин Тодоров да бъде отстранен от длъжност, което е задължително, след като е бил отнет достъпът му до секретна информация. Въпреки това със заповед от 23 декември 2011 г. Цветанов е наложил наказание „Порицание“ на Тодоров и го върнал на работа на същата длъжност. По това време Тодоров все още бил в затвора в Ловеч в изпълнение на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 

Освен това Цветанов е разпоредил и Орлин Тодоров да получи заплата от времето на отстраняването си до датата на издаване на заповедта.

На 9 януари 2012 г. бившият вътрешен министър издал нова заповед за временно отстраняване на Тодоров, като двете заповеди са връчени на Тодоров на 13 януари 2012 г.

На 7 февруари Орлин Тодоров подал от затвора заявление за прекратяване на служебното правоотношение.

Оставката му е приета със заповед от 29 февруари 2012 г. Със същата заповед е разпоредено Орлин Тодоров да бъдат изплатени обезщетения за неизползван лпатен отпуск, в това време и за периода, в който е бил в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!