ЦИК решава днес за клипа с дете на ДПС

Нели Чолашка 25 септември 2014 в 15:45 4159 3

Снимка Сергей Антонов

Говорителите на ЦИК.

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще разглежда днес жалбата на „Българския национален съюз – Нова демокрация” (БНС-НД) на Боян Расате срещу клип на ДПС, в който участва дете.

Това съобщи на редовния брифинг на ЦИК говорителят Цветозар Томов.

При подаването на жалбата вчера следобед Расате и още 16 души от неговата партия - водачи на листи, нахлуха в сградата на ЦИК и окупираха заседателната зала и един от работните кабинети. Те излязоха чак днес от сградата.

Причината за акцията на националистите е фактът, че ЦИК забрани техен клип с малко дете, което развява българското знаме, а в същото време по телевизиите се пуска клип на ДПС, в който лидерът на партията прегръща дете.

Не е вряно, че сме разрешавали този клип, срещу него до вчера нямаше жалба, обясни Томов.

Най-вероятно и той ще бъде забранен. Използването на деца за политическа агитация е нарушение на чл. 11 ал. 4 от Закона за закрила на детето.

Сигналът срещу клипа на БНС-НД беше внесен в ЦИК от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Относно вчерашното нахлуване в ЦИК на хора от листите на БНС-НД Томов обяви, че говорителите на ЦИК не осъждат действията на една партия, а на 17 души, които "нахлуха по вандалски начин в ЦИК".

Кандидат-депутатите имат имунитет и срещу тях не може да се води наказателно производство. 

Възможно е единствено по искане на главния прокурор ЦИК да свали имунитета на някои от тях. Главният прокурор Сотир Цацаров не е поискал сваляне на имунитета на Расате и неговите съпартийци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!