Цацаров поиска имунитетите на Цветанов, Сидеров и Станишев

OFFNews 12 ноември 2014 в 12:43 6001 6

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на 5 народни представители – Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на евродепутата Сергей Станишев.

Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу лица с имунитет, съобщават от прокуратурата.

Имунитетът на Цветан Цветанов (ГЕРБ) е поискан за това, че срещу него се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК - присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство).

Имунитетът на Волен Сидеров (Атака) е поискан на основание внесен обвинителен акт за хулигански действия (чл. 131, ал. 2 от НК – причиняване на телесна повреда на длъжностно лице).

Имунитетът на Георги Свиленски ( БСП лява България ) е поискан за това, че той е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети (чл. 219, ал. 4 от НК – умишлена безстопанственост).

Имунитетът на Илия Илиев (партия ДРОМ - част от ПГ на ДПС) е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления (чл. 255, ал. 3 от НК – укриване на данъци).

Имунитетът на Димитър Димитров (БСП лява България) е поискан за това, че същият е обвиняем за това, че противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК – унищожаване и повреждане на чужди вещи).

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на народния представител.

Илия Илиев от ПГ на ДПС заяви пред журналисти, че не знае за какво става въпрос, но няма нищо против имунитетът му да бъде снет, за да тече разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!