Цачева готова да си подаде оставката заради избягалите затворници, ако Борисов поиска

ОFFNews 04 април 2018 в 12:36 4469 0

Тогава, когато премиерът ми поиска оставката и се прецени, че отговорността се носи персонално, тогава ще я подам. Знаете, че всеки министър е готов. 

Това каза пред журналисти правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на въпрос какво ще отговори на искането на БСП са оставки заради избягалите затворници. Социалистите обаче не уточниха на кого искат оставката - на Цачева, на Радев или на цялото правителство. 

За исканите оставки думата взе и вътрешният министър Валентин Радев: 

"Забелязахте ли, че опозицията беше много смирена, , защото наистина случаят е драстичен. Но нека си припомним, че 2014 г, имаше подобен случай с Николай Николов и Хосе Мартинез. По същия начин избягват от Софийския затвор. Тоест всички в купом през тези години сме виновни за това, което се случва. Да ги питам аз тях, а и нашите депутати - някой направи ли някакви предложения, например за съдебната система или нещо друго? Оставка лесно се иска, а тяхната оставка?", каза той.

На въпрос дали е възможно затворниците, които избягаха вчера, вече да са напуснали страната, Радев отговори: "Те от затвора избягаха..."

Цачева пък обясни, че когато е разбрала за бягството, първата й реакция е била да каже "не може да бъде". Тя призна, че чистачка е един от служителите на затвора, които са гонили затворниците до последно. "Последният служител, който ги е гонил, е хванал един от бегълците за рамото, излязъл е на улицата да ги гони", разказа Цачева. 

"Двамата са изключително опасни и въоръжени. Избягали са с пистолет и нож, но не знаем отвън какво са взели",обясни Валентин Радев. Той призова, ако хората забележат избягалите затворници, да не влизат в контакт с тях, а да сигнализират на органите на реда.

Радев обясни, че номерата на колата, с която са избягали затворниците, "са видени, но те са сменени". Той обясни, че автомобилът не е намерен, но има следа. Той подчерта, че по случая работят всички звена на МВР, които могат да помогнат за залавянето на бегълците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови