Таяни: България и Румъния трябва незабавно да влязат в Шенген

ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2017 в 20:30 5982 1

След като Европейският парламент прие днес предложение на Съвета за предоставяне на България и Румъния на достъп до визовата информационна система (ВИС), председателят на mарламента Антонио Таяни обяви: "България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген. Днешният вот за достъп до визовата информационна система е стъпка напред към засилване на контрола по външните граници", съобщи представителството на ЕП в София, цитирано от БТА.

Предложението бе прието с 610 гласа "за" срещу 50 "против" и 33 "въздържал се". Решението на Съвета би позволило на България и Румъния да проверяват информация във ВИС, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Парламентът постанови в законодателна резолюция от 8 юни 2011 г., че България и Румъния са готови да влязат в шенгенското пространство.

Още на 9 юни 2011 г. Съветът прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия по Шенгенското acquis по отношение на въздушните и наземните граници, полицейското сътрудничество, защитата на личните данни, визовата информационна система, морските граници и визите.

Окончателното политическо решение дали България и Румъния могат да станат част от Шенгенското пространство и по този начин да преустановят системните проверки на границите със съседните държави от ЕС, трябва да бъде взето единодушно от Съвета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

1

sottozero

04.10 2017 в 21:36


Кого ще заместят там- Англия и Каталуня, или очаквате още екзити:)))