Светеща завеса в 'Оборище' е 854 лв., а в 'Средец' - 172 лв., твърди Борис Бонев

Моделът ГЕРБ на национално ниво е преповторен на местно, смята независимият общинар

OFFNews 03 февруари 2022 в 18:20 4090 1

Снимка Спаси София

Проблемите не са само в обществените поръчки за уличното осветление в София. В договор за монтаж и демонтаж на коледната украса например светеща завеса струва 172 лв. в район "Средец", а пет метра по-назад - 854 лв. в "Оборище".

Това обяви независимият общински съветник Борис Бонев пред бТВ.

По думите му става дума за "най-обикновена дейност - слагане и премахване на украса". Бонев коментира, че разликата в цените между фирмите е от 7 до 35 пъти, а на светещите завеси на една улица - пет пъти. 

Снимка: Спаси София

Той даде пример и със светещ кабел, поставен върху стълб, като цената, който той показа, е за метър на кабел. При едната фирма е 139,50 лв., а при другата - 15,88 лв. "Всеки стълб ни струва 1400 лв., това са обществените поръчки. Да каже кога ще си подаде оставката зам.-кметът на София Кристиан Кръстев", допълни той. 

Стопкадър: бТВ

Според Бонев твърдението на зам.-кмета, че цените се балансират заради поддръжката, предложена от двете фирми, е манипулативно. 

От "Спаси София" публикуваха и цените за коледна украса на Лог - Сиберия.

Когато 2/3 от 73 млн. лв. по договора отиват за ново улично осветление, дали става въпрос за поддръжка, запита Бонев.

Стопкадър: бТВ

Общинският съветник даде пример и с броя поставени лампи, като заяви, че едната фирма е поставила 156 бр. лампи за 900 000 лв., а другата - 441 бр. за 700 000 лв. "Не само в Северна София има три пъти по-малко лампи, но и са дадени 200 000 лв. повече", каза още той.

По думите му още през август 2020 г. са сигнализирали за обществената поръчка, като кметът на София Йорданка Фандъкова е заявила, че ще се направи проверка. 

"Тя е лош, слаб управленец, тя не застава пред проблема, а се крие зад проверки, взима ни за глупаци", каза още той. 

Зам.-кметът Кръстев се включи с обяснението, че Столичната община не е ощетена и че Бонев води кампания за кмет на София. "Разбирам го и му пожелавам успех", заяви той. 

На въпрос дали Борис Бонев ще бъде кандидат за кмет на "Продължаваме промяната" в София той отговори, че такива разговори не са водени. 

"Смятам, че съм подходящ кандидат за кмет. София има нужда от обединен фронт, защото моделът ГЕРБ на национално ниво е преповторен на местно", добави общинският съветник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

03.02 2022 в 21:28

сладури, който каквото си пожелал като цена, получил

безхаберие и непрозрачност това раждат, тикви