Субсидията на партиите остава 11 лева на получен глас

OFFNews 01 декември 2016 в 16:11 13336 14

Въпреки резултатите от референдума годишната субсидия за партиите остава 11 лева за всеки получен реален глас, реши парламентът при гласуването на бюджета за 2017 г.

Няма да има таван на сумата, която може да бъде получена от политическите сили.

Депутатите от Граждански блок - Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев предложиха сумата да не надвишава 1.6 млн. лева, тъй като задължителното гласуване реално променя условията за финансиране на партиите.

"От една страна, караме хората да гласуват, а от друга, няма таван на субсидията, това може да се нарече конфликт на интереси", каза Петър Славов.

Според него ако предложението се приеме, бюджетът би пестил около 20 милиона лева на година. 

"Нашето предложение ще спести над 20 милиона лева годишно. Днес бяха отхвърлени много добри предложения за допълнително финансиране – както за честването на годишнината от рождението на Васил Левски, така и за средствата за БАН, изграждането на мемориал на остров Персин и допълнителни средства за децата с увреждания. Отговорът на всички тях беше, че парите не достигат и трябва да се вземат от някъде. Това наше предложение дава решение", коментира от трибуната на Народното събрание Петър Славов.

"Тази мярка е необходима, за да не се стига до абсурди – например дадена политическа партия да получава десетки милиони всяка година, от които не се нуждае за реализиране на политическа дейност, и много често се харчат за съвсем други неща като луксозни воаяжи, скъпи автомобили и други стоки. Това не е целта на тези средства, това не е била и идеята на законодателя, когато е предвидил да се получава подпомагане за политическите партии от държавния бюджет, за да могат те да са независими и да не се влияят от корпоративни и други интереси", каза още Славов.

Колегата му Мартин Димитров посочи, че една партия няма нужда от десетки милиони за своята дейност.

"Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка, да си купуваш автомобили или да плащаш пътувания в чужбина, които не са свързани с работата на партията. Идеята е партията да се издържа и да може да се яви на избори. Партийната субсидия не би трябвало да има други функции. Затова и българският народ с референдума показа своята настройка и отношение към темата. Ние освен намаляване на субсидията като абсолютен размер, трябва да сложим и таван. Трябва да кажем, че определена сума е достатъчна на една партия на годишна база. С колегите Методи Андреев и Петър Славов сме предложили това да бъде 1,6 милиона лева. Смятаме, че всичко над това не е нормално. Ако смятате, че този таван е нисък или висок, може да предложите друг, но горна граница трябва да има", каза той. 

Предложението им обаче не мина. "За" гласуваха само 30 депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, "Атака" и Български демократичен център.

"Против" бяха 39 народни представители от ГЕРБ и "БСП Лява България", а също 39 (от ГЕРБ и ДПС) се въздържаха.

Предложението на Министерския съвет и Комисията по бюджет и финанси субсидията да остане 11 лева за глас, без да има таван, се прие със 71 гласа "за", 10 "против" и 21 "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

14

синя сова

01.12 2016 в 23:49

Ами на изборите до година не гласувайте за гербарите :)

10902

12

Мариян

01.12 2016 в 21:40

След референдума ГЕРБ не бяха ли за премахване на субсидиите за партиите? Защо тогава в бюджет 2017 сумата не се променя и остава 11 лв. за получен глас!? Див популизъм и откровена лъжа! Ако бяха коректни и ако не може с настоящите закони да се премахнат напълно субсидиите, то адекватното решение би било по 1 лев на глас, както и масово гласуваха хората на допитването, зад решенията на което уж ГЕРБ заставаха. Днешният резултат е доказателство, че в партия ГЕРБ и лично в Бойко Борисов няма никаква принципност и че са поредните диви популисти, които говорят най-безцеремонно лъжи когато им е угодно. С други думи: на тях не може да се вярва.

29585

11

Izalina

01.12 2016 в 20:17

Аз понеже цъках шарено по тая бюлетина, дотук играят точно срещу МОЯ вот. Изчаквам да се произнесат окончателно за задължителното гласуване и мажоритарния избор, преди да заявя убедено: "Славчо и компания са партия с неизменните властващи (каквито и да са им текущите цвят и абревиатура) и виждам зле прикрита амбиция да станат част от статуквото"

Нямам какво да добавя.

12359

9

kibrito

01.12 2016 в 19:12

Сега остана да направят гласуването задължително и за деца над 12 годишна възраст. Ех, че пара ще пада, котьооо. Няма десни, няма леви, нама ДПС, няма патриоти - юруш на субсидиите и кой колкото може да носи!

77927

6

El Commandante

01.12 2016 в 18:08

Не разбирам.
Резултатите от референдума щеха да бъдат зачетени, нали?
Мажоритарен вот-ок, но намалени субсидии-не?

 
X

Подкастът на OFFNews