ДБГ искат намаляване на партийните субсидии

ОFFNews 13 април 2016 в 13:13 3035 2

Депутатите от ДБГ предлагат държавните субсидии на партиите, които са получили над 1% на изборите, да бъдат намалени.

Това се разбра от брифинг в парламента на депутатите от партията на Кунева. Те обясниха, че тепърва започват разговори с останалите партии в парламента за идеята. Засега предложението е подкрепено само от Борислав Великов от „Българска нова демокрация” (БНД), който е депутат от Реформаторския блок (РБ).

Те искат да се въведе нов модел, при който партиите с над 1% на изборите да получават субсидиите си. Предлагат да се въведе регресивна скала на получаването на субсидиите, като за първите 150 хил. гласа остава сегашната субсидия от 11 лева на глас, а на всеки следващи 100 хил. гласа субсидията намалява с по 1 лев на глас.

"Тоест ако имаш 350 хил. гласа , то 150 хил от тях са по 11 лева на глас, следващите 100 хил по 10 лв на глас, а останали - по 9 лв на глас", обясни зам.-председателя на ДБГ Димитър Танев.

Депутатът обясни, че така партиите няма да получат пари за гласовете, които поличават над 1 150 000 гласа. "Таванът за субсидиите ще стане 7 150 000 лв.", обясни той.

Ако предложението им бъде прието, на година ще се спестяват общо по 6 555 205 лв. Най-голямо ще е намалението на парите, които получава ГЕРБ - с 4 724 910 лв по-малко на година, субсидията на БСП пък ще намалее с 822 108 лв, а тази на ДПС - с 708 536 лв. Годишно реформаторите ще взимат с 173 612 лв. по-малко, а ПФ - с 89 101 лв. Намаление ще има и в средствата, които ще получават БДЦ - 36 938 лв. За останалите партии над бариерата от 1% - "Атака, АБВ", "Движение 21" и "Глас народен", няма да има намаление.

"До този момент са правени много предложения за намаляване на субсидиите, но за пръв път се прави такова, което е изчислено така, че да не засегне основната дейност на партиите. Направили сме изчисления до каква сума партиите харчат за политическата си дейност. Всичко над тази суна за пари, които много от партиите държат на влогове и печелят лихви от тях", обясни Димитър Делчев.

От ДБГ искат още на партиите да се забрани да купуват недвижими имоти с пари от държавната субсидии. Искат още 20% от годишната субсидия да остава като резерв, който остане в Министерство на финансите и да се предоставя на партиите само когато има избори. Те искат още да се въведат подробни отчети на партиите със субсидии, за да е ясно за какво се харчат тези пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!