Стефан Янев и 'Демократична България' с позиции за опита на Костадинов да изгони журналисти

OFFNews 06 октомври 2022 в 16:25 4381 3

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Костадин Костадинов

"Български възход" и "Демократична България" излязоха с позиции по повод действията на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който опита да изгони журналисти от своя пресконференция в БТА. Костадинов реши, че не иска на събитието да присъстват репортери на четири определени от него медии, които той смята за финансирани от чужбина.

Позицията на двете партии идва ден след случая и острата реакция на АЕЖ, която призова медиите да бойкотират политици като Костадинов. От СЕМ пък днес напомниха на политиците да се държат цивилизовано, но не назоваха по име нито партията, нито Костадинов.

До тази сутрин, почти 24 часа след опита на лидера на "Възраждане" да ограничи достъпа на журналисти, нямаше никакви политически реакции.

Политиците мълчат за унижението на медии

Първи тази сутрин случая коментира бившият служебен премиер и лидер на най-малката политическа формация в 48-ото НС Стефан Янев.

"Подкрепям стремежа на журналистите към високи професионални стандарти, независимо от позициите, които защитават. Категорично се противопоставям на намесата на политиците в работата на независимите медии", написа той във фейсбук.

Той допълва публикацията си с цитат на Волтер: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш."

По-късно с официална позиция излязоха и от "Демократична България", обединението определя като "недопустимо" отношението на определени политици към медиите.

"От "Демократична България" категорично осъждаме подобно недопустимо за политици поведение и напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите."

От ДБ са категорични, че "никой политик, още по-малко действащ, не може да има претенции кой да му задава въпроси и кой – не".

"Демократична България" призова всички политически сили да осъдят действията и поведението на „Възраждане“. От ДБ апелираха всички журналисти да проявяват солидарност.

"Ограничаването на медии заради критики към хора във властта е практика на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична държава като България", заключват от ДБ.

По-късно и от "Продължаваме промяната" коментираха касуса. От пресцентъра на партията изпратиха покана за пресконференция до медиите, в която заявяват:

"Използваме случая да отбележим, че всички медии са добре дошли. Считаме за абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа на журналисти и медии до информация, която е важна за гражданите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1065

4

Kalina F

07.10 2022 в 12:30

ОТ ДБ показват съмнително близки отношения с Дневник..има някоя договорка там, иначе каква е тази яростна защита

645

2

wakeup

06.10 2022 в 17:26

Този човек е много опасен, като се има предвид манталитета на българина и ситуацията в България и Европа. Подобна е била ситуацията и преди появата на Хитлер., Тревожи ме медийното внимание което му се отделя и по всички национални телевизии. Не мисля че това е плурализъм.Дава му се ежедневна възможност да пропагандира опасните си тези сред едно население, изтерзано от двете години пандемия, война, инфлация, спирала от избори и насаждан страх от бъдещето.

345

1

Джендо Джедев

06.10 2022 в 16:34

А най-смешното е, че тоя варненски ром и хумористичните му последователи най-много пискат за отразяване на "другата гледна точка". :D