Политиците мълчат за унижението на медии

Мая Младенова 06 октомври 2022 в 09:08 5674 4

Велислава Попова и Светлана Джамджиева

Снимка Стопкадър: Нова тв

Велислава Попова (л) и Светлана Джамджиева, главни редактори на "Дневник" и на "Клуб Z"

Главните редактори на "Дневник" и "Клуб Z" Велислава Попова и Светлана Джамджиева осъдиха остро поведението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който вчера поиска журналисти от изброени от него медии да напуснат пресконференцията му в БТА.

Двете главни редакторки коментираха в сутрешния блок на Нова тв случката, след която се чуха много призиви медиите да бойкотират отразяването на Костадинов. Такива призиви имаше и по време на активното участие на Волен Сидеров в политическия живот, но до пълен бойкот не се стигна.

В БТА в сряда лидерът на "Възраждане" поиска репортерите на Дневник, Капитал, Медиапул" и "Клуб Z" да напуснат залата, тъй като според него служат на чужди държави. Той заговори и за закон за обявяване на чуждестранните агенти в медиите "по американски модел". Всъщност, такъв закон действа активно в Русия и до преди войната много издания под всяка публикация бяха принудени да публикуват дълъг текст, в който обясняват, че се финансират от чужди страни и са обявени за чуждестранни агенти. Практиката постепенно отпадна след началото на войната и обявяването на военна цензура, тъй като работата на независимите медии на практика стана невъзможна. Някои от тях преместиха редакциите си зад граница, а други затвориха.

"Ако политиците мълчат за унижението на журналисти, поне нека кажат каква е позицията им за такъв закон" - призоваха двете главни редакторки. Те са единодушни, че визираният от Костадинов американски закон има съвсем друга цел, а от думите му прозира желание за цензура по руския модел. Според Велислава Попова на този етап това е малко вероятно, но въпреки това трябва да бъде публично осъдено.

Велислава Попова и Светлана Джамджиева припомниха, че не за първи път политик си позволява да унижава медии.

Внушението, че медиите не заслужават доверие, е системно насаждано от политици. Бившият премиер Бойко Борисов например си позволи публично да нарече репортерите "мисирки". А често, при задаване на неудобни въпроси, той отговаряше с "Кой те изпрати да ме питаш това?" Подриването на авторитета на медиите е опасно за демокрацията, тъй като срива доверието на публиката у медии, които информират професионално, отваряйки поле за дезинформация и непроверени източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

06.10 2022 в 09:31

Те тези медии сами се унижиха като споделят социологически проучвания на мафията за да дезинформират и променят нагласи

865

3

Constanza

06.10 2022 в 09:27

Медиите били агенти на чужди държави... Крадецът вика "дръжте крадеца".

-1555

2

ob1

06.10 2022 в 09:26

Винкел, друго си е професионалната журналистика в ПИК, викаш?
На ватниците всичко ви е наопъки...