Станислав Анастасов е новият министър на екологията

Скандал между депутати от ДПС и БСП преди гласуването завърши с оставката на Янаки Стоилов

Нели Чолашка 19 юни 2014 в 13:41 12078 4

Станислав Атанасов

Станислав Анастасов е новият министър на околната среда и водите.

Анастасов, който е член на младежкото ДПС, бе избран с гласовете на БСП и ДПС.

Досегашният министър - Искра Михайлова - става евродепутат.

Преди гласуването се появи напрежение между депутати от Коалиция за България и ДПС, което изненадващо приключи с една оставка.

Социалистът Янаки Стоилов обяви, че БСП са разочаровани от поведението на ДПС - предварително се споразумели в дневния ред да не се включва точка за гласуване на промени в Наказателния кодекс, а после се отметнали. В знак на протест Стоилов обяви, че напуска зам.-председателското място в Коалиция за България. Той остава в парламентарната група.

Въпреки напрежението червените все пак подкрепиха кандидатурата на ДПС за нов министър на екологията. От ГЕРБ не гласуваха, а "Атака" бяха против.

"Преди година от БСП и ДПС обявихте, че това ще е програмен кабинет. Сега ни предлагате един господин, който политически, а вероятно и икономически, е свързан с ДПС", обяви Десислав Чуколов от "Атака". Той призова ГЕРБ да вкарат всички свои депутати в залата и да гласуват срещу кандидата за екоминистър, но това не се случи.

Станислав Анастасов е член на младежкото ДПС. Роден на 5 юни 1983 г. Според официалната му партийна биография е завършил „Информатика” в Техническия университет – Мюнхен, Германия, за което няма потвърждение от Мюнхен, както и „Стопанско управление” в СУ „Св. Климент Охридски”. Вицепрезидент е на Младежкия Либерален Интернационал. Той беше шести в листата на ДПС на евровота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови