Янаки Стоилов хвърли оставка след скандал с ДПС

OFFNews 19 юни 2014 в 13:23 9973 12

Янаки Стоилов подава оставка като зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България.

Той обяви решението си от парламентарната трибуна. Стоилов остава член на парламентарната група.

Оставката на Стоилов дойде след заседание на групата на левицата, на която са обсъждали дали да подкрепят кандидатурата на ДПС за нов министър на екологията - Станислав Анастасов.

Част от червените депутати, сред които и Стоилов, са били против подкрепа за кандидатурата, тъй като ДПС са нарушили споразумението с Коалиция за България да не подкрепят включването на промените в Наказателния кодекс в дневния ред.

"Политическият знак е достатъчно ясен, аз не преувеличавам значението на този законопроект, който дори да бъде приет, едва ли ще предизвика реални правни последици, но с него се прави опит, когато БСП е мандатоносител, да се прави оценка на десетилетия назад.

Този факт за мен прави трудна подкрепата за смяната в кабинета, но въпреки това нашата парламентарна група със значително мнозинство реши да подкрепи тази промяна", обясни Янаки Стоилов.

Той обяви още, че е искал отлагане на гласуването, но групата не го е подкрепила и затова подава оставка като неин зам.-председател.

Това е третата оставка на зам.-председател на парламентарната група на левицата - първи напусна Петър Курумбашев, който се отказа от депутатското място, за да се отдаде на предизборната кампания за евровота, а миналата седмица от зам.-председателското място в групата се отказа Корнелия Нинова заради лошите резултати на изборите.

Георги Кадиев пък напусна парламента в знак на протест срещу отказа на ръководството на БСП да подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!