Станишев за водещия кандидат на ЕНП: Вебер иска да „строи мостове“ към Салвини в Италия и Качински в Полша

OFFNews 08 ноември 2018 в 16:46 3353 2

Сергей Станишев

„Манфред Вебер, който беше избран за общ кандидат на десницата (за председател на следващата Европейска комисия - б.р.), иска да възстанови връзката между ЕС и гражданите – но той самият е част от провалените политики, които отчуждиха ЕС от хората“, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

По-рано днес, на форум на ЕНП в Хелзинки, Манфред Вебер беше избран да води кампанията на европейската десница за евроизборите догодина. Германският политик става вторият известен претендент в надпреварата за поста на председател на ЕК, след като във вторник ПЕС издигна кандидатурата на холандския социалист Франс Тимерманс. Останалите европейски политически семейства все още не са избрали своите водещи кандидати.

„Вебер казва, че Брюксел трябва да възстанови връзката с гражданите. Това е вярно, но не ЕС се провали в тази задача, а ЕНП. Вебер е лидерът на тяхната парламентарна група, а председателите на ЕП, Комисията и Европейския съвет също са от ЕНП. Десните имаха всички лостове в институциите, но не успяха да задържат ЕС силен, обединен и фокусиран върху социалните предизвикателства. Европейските граждани очакват промяна, но тя не може да дойде от Вебер – той олицетворява провала на ЕНП да отговори на проблемите на хората през последните години“, заяви Станишев.

„На хартия в тяхната програма има заложени много социални елементи, но няма как те да са автентични и да им се вярва, че ще я изпълнят. Юнкер също обеща социален ААА рейтинг за Европа в началото на своя мандат, но днес, 5 години по-късно, няма нищо такова“, коментира още президентът на ПЕС.

„Особено ме притеснява фактът, че ЕНП се опитва да се хареса на всички части от политическия спектър. Сключват сделки с националистите, които вече са удобни коалиционни партньори в Австрия и България, и ревниво пазят анти-демократи като Орбан в техните редици. Сега Вебер иска да „строи мостове“ към Салвини в Италия и Качински в Полша. Истинският европейски лидер трябва да строи мостове между хората и народите, а не между национализма и популизма, и отговорната политика. Трябва категорично да отхвърлим тези течения, вместо да ги прегръщаме в името на властта.

Разочароваща е фрапантната арогантност на ЕНП, които вярват, че властта и ръководните постове в ЕС им се полагат по право. „Каквото и да стане, ЕНП ще победи“, каза вчера Александър Стуб – добро обобщение на тяхното отношение към властта. Десните продължават да не разбират какви са проблемите, какъв е залогът на тези избори, защо хората искат промяна и защо се обръщат към популизма и авторитаризма. ЕНП е част от проблема и няма как да предложи автентична промяна, особено с Манфред Вебер начело“, заяви лидерът на евролевицата.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8560

  2

  Людмил Трифонов

  08.11 2018 в 22:04

  Вебер и Тимерманс, както и Юнкер, Туск, Меркел и ко са водещи фигури от агентурата на имперския финансов елит на САЩ, които налага на Европа с много пари и по съдебен ред либералните "ценности", довели до разпадане на европейското семейство, срив на раждаемостта, прием на емигранти и принудителна ислямизация за компенсиране на стремително нарастващия демографски дефицит. В средносрочен исторически план това води до отмиране на нациите и унищожаване на европейската цивилизация. "Популистите" се опитват да защитят Европа от такива ренегати като автора на горната бележка.

  12362

  1

  Хуан

  08.11 2018 в 20:26

  Типична комунистическа атака в стил : "А вие защо биете негрите?". Да каже с какво Тимерманс е по-добър, а не с какво Вебер е лош.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II