Станишев остава в българския парламент, засега

Нели Чолашка 19 юни 2014 в 14:26 5919 12

Сергей Станишев умува още за мястото в Европейския парламент.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не беше сред депутатите, които бяха освободени днес от националния парламент, за да отидат в Европейския парламент.

Освободени бяха Искра Михайлова от ДПС (и като министър на екологията, и като избрана за депутат на парламентарните избори), Томислав Дончев и Емил Радев от ГЕРБ.

Станишев има срок до 23 юни - следващия понеделник, да депозира оставка или в Европейския парламент, или в българския. 

Според политолози липсата на отказ от националния парламент автоматично го оставя в нашия парламент и се приема като отказ от Европарламента.

Има две версии за плановете на лидера на БСП - няма да се откаже от евродепутатското място и отива веднага в Брюксел или остава и се надява да го изберат за еврокомисар и отива през есента в Брюксел.

Ако Станишев не се откаже от Европейския парламент, Петър Курумбашев няма да стане евродепутат. Курумбашев напусна българския парламент още преди евровота, защото беше сигурен, че ще влезе в Европейския парламент, тъй като беше четвърти в листата.

Изненадващо обаче първи в листата се нареди номер 15 - Момчил Неков, за който много социалисти са гласували преференциално (номерът му в листата съвпадаше с номера на БСП в бюлетината). Неков реши да не се отказва от мястото в ЕП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика