В петък става ясно дали Станишев ще е евродепутат

ОFFNews 18 юни 2014 в 10:54 4362 5

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Ще замине ли Сергей Станишев за Брюксел като евродепутат? Отговорът на въпроса, на който лидерът на БСП не отговори категорично след вота, ще стане ясен в петък, по време на парламентарното заседание.

За тогава, като точка втора от дневния ред, е планирано народните представители да гласуват прекратяване на пълномощията в българския парламент на избраните за Европарламента техни колеги. Освен Станишев, такива са Томислав Дончев и Емил Радев, и двамата от ГЕРБ.

Макар Станишев да коментира, че "никога не е казвал, че ще бъде евродепутат", засега не е известно той да е подал заявление за отказ от мандата в ЕП. Допълнителна неяснота за намеренията му внесе и друго негово изказване - че е поел ангажимент на 18 юни да е в Брюксел, за да подкрепи лично Мартин Шулц за президент на европейската група на социалистите.

На 1 юли е първото заседание на новия Европарламент. Дотогава избраниците трябва да са освободили постовете си на народни представители в националните си парламенти, ако заемат такива. Това трябва да се случи до 7 дни преди първото заседание на ЕП, т.е. не по-късно от 23 юни.

Промени в кабинета

Първа точка в петъчното заседание на парламента са промените в кабинета. Тук голямата въпросителна е дали те ще се сведат до неизбежната смяна на министъра на екологията Искра Михайлова, която също бе избрана за евродепутат (от ДПС), или ще има и изненадващи промени.

ДПС вече обяви наследника на Михайлова - Станислав Анастасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови