Според президента правителството умишлено протака модернизацията на армията

OFFNews 10 юли 2017 в 13:13 5643 3

Според президента правителството умишлено протака модернизацията на армията

Снимка БГНЕС

Правителството умишлено портака модернизацията на армията и не спазва ангажиментите си, поети на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), поети в края на май тази година. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред журналисти след като взе участие в Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“.

„Виждам желание не да се реализират проектите у нас за отбрана, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процеса. Като човек участвал в тези процеси през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, ако ме питате - F- 18 нов, Юрофайтер нов, Рафал нов, F-16 нов, прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали с тези опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка”, заяви Радев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че би се радвал, ако правителството постигне "политическа цена" в сделката, но не вярва, че това ще се случи.

"Отсега да ви кажа отговора: няма да стане. Виждал съм в последните 10 г. как много държавници са се опитвали да постигнат тази цена, никой не успя, повтори той. Тези самолети струват пари и надхвърлят чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента, посочи държавният глава. Разбира се, ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени, каза той. Хаосът е пълен - виждам го всеки ден. Не искам да издавам търговска тайна, която самите държави депозираха със своите оферти, но чувствително, много над 1.5 млрд. лв. за 8 нови самолета от типовете, които казах", коментира той вероятната цена на сделката.

Радев каза, че не вижда смисъл от провеждането на още един КСНС, тъй като "тези съвети се правят, за да се надгражда".

"До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектор сигурност, нито за окомплектоване, нито за проектите за модернизация. Те отиват в някаква безкрайност във времето. Аз мисля, докато не видя дори и малки, но конкретни стъпки, да си говорим на следващите съвети за корупция, за съдебна реформа, за престъпност, за бедност, категоричен бе държавният глава. Мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения - има решение на българското правителство, макар и взето миналата година, има решение на българския парламент и изведнъж те отиват в коша. Как да има доверие на хората в институциите", каза още той.

Държавният глава коментира и протестите в Асеновград, като каза, че подкрепя хората и че гневът им е "справедлив", но заяви, че случаят не трябва да се използва "за политически цели, защото това може да доведе до етническо напрежение, което е опасно".

"Има краткосрочни мерки - спешни, незабавни, и трябва органите на реда да овладеят реда и да не се допускат следващи провокации. Дългосрочните мерки ги знаем и те не са в писане на безкрайни стратегии за интеграция, а с реални действия по отношение на социално включване, на образование, изобщо - на ефективни социални политики", коментира още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови