След четири дни протести: КНСБ и партиите си стиснаха ръцете за още над 200 млн. лева разходи

Йорданка Веселинова 14 юли 2023 в 17:20 2083 0

КНСБ

Снимка БГНЕС/МИХАЕЛА ИВАНОВА

Представители на протестиращите и на ръководството на КНСБ проведоха срещи с различни парламентарни групи в НС

Представители на КНСБ и депутати от ПП-ДБ, ДПС, ГЕРБ и БСП се срещнаха в парламента, за да обсъждат Бюджет 2023. Срещи с ИТН и "Възраждане" нямаше, но и те са получили писмено исканията на синдиката.

Протестите пред парламента на КНСБ започнаха във вторник, когато в пленарна зала влязоха малките бюджети на ДОО и НЗОК. Акциите продължиха в сряда, когато на първо четене се гласува проектобюджетът, както и вчера, и днес. В предходните дни депутати от БСП, ИТН и "Възраждане" излизаха при протестиращите. Представителите на КНСБ поставиха пред депутатите исканията си към бюджета, който се очаква да бъде гласуван на второ четене в комисия идната седмица. План-сметката на държавата за 2023 г. пък трябва да бъде приета до 1 август.

След първата среща Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви, че исканията на синдиката са на обща стойност над 1 милиард лева, като над 700 млн. лв. от тях вече са в проектобюджета. Той добави, че някои от идеите са инициирани от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Депутатът даде да се разбере, че увеличение на заплати без реформи няма да има.

"Посланието ни към синдикатите беше: "С Вас сме." Неслучайно постоянно ни обвиняват, че сме лява партия, но държавата трябва да има балансиран бюджет с дефицит до 3%", добави Сабрутев.

По думите му ще се проведе среща в Министерството на финансите, по време на която ще се обсъдят идеите в конкретика.

Йордан Цонев от ДПС, който от вчера е председател на комисията по бюджет и финанси в НС, след срещата направи друга сметка, според която исканията на синдикатите са за около 305 млн. лв. Той определи идеите като справедливи и добре обосновани и даде заявка, че ДПС ще припознае част от тях между двете четения на проектобюджета.

"Единственото нещо, което ни спира, е че приемането на предложенията ще бъде за сметка на капиталовите разходи. Там е заложен буфер, с  който дефицитът да бъде държан до 3%", добави той.

На свой ред Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която стана председател на социалната комисия в парламента, заяви, че исканията на КНСБ са справедливи. По думите ѝ инфлацията не е достатъчно компенсирана по отношение на доходите. Тя даде заявка, че ГЕРБ ще внесе между двете четения предложения на обща стойност 200 млн. лв., като в голямата си част - около 150 млн. лв., ще бъдат за увеличение на възнагражденията на служителите в МВР. Сачева добави, че за целта може да бъде направен трансфер от капиталовата програма, но има и други възможности.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че от години левицата има общи позиции със синдикатите по трудови въпроси и социална политика. Нинова изтъкна, че някои от идеите на КНСБ вече са внесени от парламентарната ѝ група като предложения към проектобюджета. Тя даде заявка, че БСП ще припознае и останалите идеи на синдиката.

Председателят на КНСБ Пламен Данаилов в заключение каза, че след проведените срещи днес е оптимист, че депутатите чуват исканията на хората. По думите му 2/3 от исканията на синдиката ще бъдат приети, като те са на обща стойност от над 200 млн. лв. Данаилов добави, че следващата седмица ще се проведат нови срещи с представителите на парламентарните групи.

"Протестите ще продължат в зависимост от това как вървят разговорите на експертно ниво", заключи той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки