След 8 часа правната комисия закри спецправосъдието: Кой ще 'бере малини' и кой 'влиза в мафията'

Закриването на спецправосъдието не успя да се превърне в заложник на БНБ

Йорданка Веселинова 12 април 2022 в 19:27 8313 5

Снимка Архив БТА

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси закри спецправосъдието и отмени кариерните бонуси. След 8-часов дебат с 11 гласа "за", 3 "против" и 0 "въздържал се" промените в Закона за съдебната власт минаха на второ четене. 

"Против" гласуваха членовете на комисията от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Това е третият опит за закриването на специализираното правосъдие в рамките на година, след като както в 45-ото НС, така и в 46-ия парламент депутатите не успяха да променят Закона за съдебната власт, а задачата се превърна в основен приоритет за кабинета на Кирил Петков.

Промените минаха на първо четене в комисия преди почти месец след 9-часов дебат, а седмица по-късно и в пленарна зала бе дадена зелена светлина на законопроекта.

Днешното извънредно заседание на правната комисия бе и първият сериозен тест за единството на коалицията след спора за новия гуверньор на БНБ. Тошко Йорданов още миналата седмица се закани, че депутатите му няма да участват в заседанията на комисии. Тази му заплаха дойде на фона на бойкота на бюджетната комисия и проекторешението за АПИ, което се превърна в "заложник" на БНБ. Ето защо съвсем основано останалите три партии от коалицията опитват да забързат закриването на спецправосъдието, за са не се превърнат и промените в ЗСВ в разменна монета за поста в БНБ. Все пак "тестът" премина успешно, а депутатите на ИТН присъстваха на заседанието и подкрепиха промените в ЗСВ.

Какво предвиждат промените?

Според законопроекта, внесен от Министерски съвет, Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура се закриват. Основен мотив за промяната са ниските резултати на спецправосъдието в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и в борбата с организираната престъпност. Освен това управляващата коалиция нееднократно е посочвала, че спецправосъдието се използва като "бухалка".

Предложението мина с 12 гласа "за" и 5 "против" (ГЕРБ и ДПС).

Друга основна критика се появи след протестите от лятото на 2020 г., когато имено от спецправосъдието идваха разрешенията за използване на СРС за протестиращи с аргумента за готвен държавен бунт.

В законопроекта е предвидено още отмяна на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници. В мотивите на законопроекта е посочено, че кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати. Предложението мина с 12 гласа "за" и 6 "против" (ГЕРБ, ДПС и "Възраждане").

Какво се случва със започнатите дела?

Неприключилите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност до 7 дни след обнародването на закона. Делата на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, по които не е проведено разпоредително заседание, в срок до 7 дни се изпращат по подсъдност на съответните съдилища. Делата, по които е проведено разпоредително заседание, ще се гледат в Софийския градски съд от съдебния състав, провел заседанието.

Неприключилите до влизането в сила на закона производства пред Апелативния специализиран наказателен съд, по които не е проведено закрито или разпоредително заседание, в седемдневен срок от влизането в сила на закона се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища.

Съдиите от съдебните състави, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за участие в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях.

Една от основните критики на опозицията беше, че започнатите дела ще бъдат прекратени със закриването на спецправосъдието и така управляващите обслужват интересите на лица, срещу които се водят дела в спецсъдилищата. Въпреки ясно разписаните в проектозакона процедури по започнатите дела ГЕРБ и ДПС не се отказват от тази си теза.

Къде отиват съдиите, прокурорите и следователите?

Заетите в спецправосъдието могат да бъдат назначени като съдии, прокурори или следователи в окръжните и апелативните съдилища чрез конкурс, проведен от ВСС. Разкриването на свободните длъжности трябва да се случи в 30-дневен срок от обнародването на закона. 14 дни след обнародването на промените съдиите следва да подадат заявления в съдийската колегия на ВСС за преназначаване на разкритите длъжности. При повече от една кандидатура за пост се избира съдия на конкурсен принцип. Процедурата е идентична за прокурорите и следователите, които след подаване на заявление се преназначават в окръжните и апелативните прокуратури.

Започналите, но неприключили към датата на влизането в сила на закона конкурси за назначаване в органите на съдебната власт, които се закриват, се прекратяват.

Съдбата на работещите в спецправосъдието също беше сред забележките на опозицията. По време на предното заседание на парламентарната правна комисия съдии и прокурори заявиха, че не искат да работят в провинцията, което вероятно ще се наложи на голяма част от тях, защото местата в София са ограничени. Те заявиха още, че делата на спецсъдилищата ще бъдат гледани от неспециализирани съдии.

Гешев избяга от ВСС, за да брани спецправосъдието и се скара с Христо Иванов

Главният прокурор Иван Гешев избяга от заседанието на ВСС, по време на което се обсъждаше предсрочното му освобождаване, и се появи в НС, за да брани спецправосъдието, за което, по думите му, е взето предварително решение.

След като повтори тезата си в подкрепа на специализираното правосъдие Гешев поиска дебат с Христо Иванов. 

"С господин Иванов съм готов да дебатирам и да чуя неговите юридически аргументи", каза главният прокурор и заподозря, че Иванов няма такива.

Христо Иванов му отговори, че има право, че решението е взето предварително, защото партиите от мнозинството три пъти са се явявали на избори с ясно заявеното намерение за закриване на специализираното правосъдие.

"Ние сме тук не просто, за да водим някакъв дебат, а за да изпълним волята на избирателите", посочи Иванов и призова Гешев "да освободи съдебната власт от себе си", да се яви на избори и да продължи "легитимно да държи тези политически речи".

След размяната на реплики с Христо Иванов главният прокурор си тръгна от заседанието на правната комисия. Председателят ù Милен Матеев от "Продължаваме промяната" иронично му благодари, че е присъствал на заседанието "в този натоварен ден", визирайки заседанието на пленума на ВСС. 

След това Гешев пожела на депутатите "щастлив ден" и напусна зала.

ГЕРБ и представителите на спецправосъдието в опит да забавят гласуването

Още в началото на заседанието ГЕРБ-СДС опита да блокира закриването на спецправосъдието с предложение за създаване на работна група, която да разгледа законопроекта, а заседанието да се отложи до излизането на тази група със становище. Очаквано това искане не мина. Предложението бе подкрепено от ДПС, но ИТН гласуваха "въздържал се". Ива Митева обясни, че не го е подкрепила, само защото имало твърдения за тяхна игра с ГЕРБ и ДПС.

"Това е единствената причина да гласуваме така", каза тя и увери, че иначе подкрепя създаването на работна група.

В поредица от изказвания представителите на спецправосъдието опитаха да забавят гласуването по същество. Съдиите често повтаряха тезите, които вече бяха изложени по време на първото четене на законопроекта. Тогава, отново заради редица идентични изказвания в подкрепа на спецправосъдието, заседанието продължи почти 9 часа.

Депутатите от управляващата коалиция направиха поредица от процедури по начина на водене към председателя на комисията Милен Матеев и го призоваха да не дава думата за становища, които се слушат на първо четене.

Адвокат Росен Рашков от Инициатива "Правосъдие за всеки" коментира, че заседанието се превръща във "второ първо четене" на закона. Той призова дебатът да върви по конкретните параграфи, за да не се разводнява обсъждането по същество.

След повече от два часа размяна на обвинения започна и гласуването. То се забави допълнително от множеството предложения на ГЕРБ-СДС за отпадане на всеки един от предложените параграфи. (Бившите управляващи на практика предлагаха отпадане на внесените промени -б. а.)

Втори дубъл: Не пипайте организираната престъпност!

Лапсусът на Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС, която на 23 март в зала пламенно призова: "Не пипайте организираната престъпност!", защото щял да настане хаос, се оказа осмислена теза.

Лапсус на деня: ГЕРБ поиска да не се пипа организираната престъпност

Представителите на спецправосъдието, както и членовете на комисията от ГЕРБ заявиха, че делата за организирани престъпни групи намалели, защото престъпността била намаляла. Този аргумент беше атакуван от представителите на управляващата коалиция с думите, че един от основните аргументи за закриването на спецправосъдието са слабите резултати в борбата с организираната престъпност.

Специализираният съдия Велислава Ангелова пък заяви, че магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност. 

"Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат", каза тя.

Няма да получаваме заплати, ще берем малини!

Това заяви съдията от спецправосъдието, която обясни, че при преназначенията ще обжалват решенията на ВСС, ако получат пост в провинцията. Поводът за това изказване е заложеното в законопроекта преназначаване на съдии от специализираните съдилища в окръжни такива. Още по време на първото четене на промените в комисия редица магистрати обявиха, че няма да се съгласят да работят в провинцията и определиха предложенията като начин за "разселване" и "интерниране".

От спецправосъдието обвиниха управляващите, че прехвърлят топката към ВСС, а зам.-председателят на комисията Мирослав Иванов (ПП) отговори, че правомощията за определяне на правилата за преназначаване така или иначе са на ВСС.

Петър Петров ("Възраждане") подкрепи ГЕРБ и представителите на спецправосъдието и попита дали магистратите, които евентуални обжалват преназначенията си, ще получават заплати.

Велислав Величков от инициатива "Правосъдие за всеки" припомни предложенията в законопроекта и заяви, че има достатъчен дълъг срок за уреждането на статута на съдиите:

"Правосъдието не се случва само в София. Когато се откриваше спецправосъдието, голяма част от Вас дойдоха от страната. Тогава никой не питаше защо идвате в София."

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че с промените съдиите ще си търсят причина за самоотвод.

Това не е съдебна реформа, това е съдебна поръчка!

Това обвинение дойде от Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. Тя повтори тезата на парламентарната си група, че закриването на съдилища не е реформа. По думите ѝ основната цел на предложените промени целят блокирането на делата в специализираните съдилища, с което се обслужвали нечии интереси. В законопроекта обаче е ясно разписано какво се случва със започнатите дела. На това Каназирева отговори с прогнозата, че разглеждането му ще се забави с поне 3 години.

"Сигурно Ви трябва за предизборната кампания, ясно е че такава идва."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

5

Gazpatcho

14.04 2022 в 17:37

Извинете г-жо Ангелова,
ако сте работили за спец-прокуратурата защо не кажете на какъв щат сте работили:
не е ли между 6500-7000 лева на месец ,
а с премиални и бонуси тази заплата не отива ли
към ...10 000
Защо вие ще взимате толкова, а аз ще работя на минимална заплата в частна фирма и ще взимам едва чисто . . .500 лева.
Както вие, така и аз ще трябва да се храня по 3 пъти на ден !
Така че, ако сега трябва да си загубите работа въобще не сте
за жалене, защото съм сигурен че имате спестени стотици хиляди левове, от които ще може да се издържате не само вие, но и вашето семейство . . . за в бъдеще !

-2175

4

IvanGrozn

13.04 2022 в 09:07

съдия?? Велислава Ангелова "Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат"

Тия са се самозабравили съвсем лелее.

10298

3

AntiZ

13.04 2022 в 07:03

"Къде отиват съдиите, прокурорите и следователите?"
Там, откъдето не са си тръгвали от самото начало, начело с полираната кратуна: рамо до рамо с бандитите против всичко, което им пречи!

1067

2

Kan

12.04 2022 в 21:17

Е,в живота е така.Сега е модерно да живееш на село-прав си е Величков!

12073

1

IvanofRumen

12.04 2022 в 19:56

Хаде хаирлия да е. Сега и в парламента а каскета да си квичи. Той за това е поставен от мафията да е брани.