Гешев напусна заседанието на ВСС, за да брани спецправосъдието

Йорданка Веселинова 12 април 2022 в 12:25 1282 0

Снимка OFFNews

Главният прокурор Иван Гешев напусна заседанието на ВСС, по време на което се разглежда предсрочното му освобождаване, и се появи в Народното събрание, за да брани спецправосъдието.

Гешев отново се появи на заседанието на парламентарната комисия по конституционни и правни комисии, която днес ще закрие на второ четене специализираното правосъдие и ще отмени кариерните бонуси. Промените са заложени в промените в Закона за съдебната власт, който три поредни парламента опитват да реформират. Главният прокурор на няколко пъти изтъкна, че присъства на заседанието "от уважение към институцията Народно събрание".

"Прокуратурата няма да служи за декор за предварително взети решения, за които нямат значение юридическите аргументи и фактите. Надявам се зад тях да не стоят интересите на това, което Вие наричате олигархия и мафия. Резултатът от всичко това ще бъде безславно приключване на едни от най-важните дела в държавата, освобождаване едни огромни финансови средства. Това ще е само в интерес на престъпността. Отговорността за всичко това няма да носи съдебната власт, а този, който извърши всичко това."

След това Гешев повтори тезата си, че спецправосъдието има успехи и то не трябва да се закрива.

Гешев заяви, че втората причина да не присъства на заседанието на ВСС е желанието му за дебат с Христо Иванов от ДБ, когото определи като "флагман на идеята за съдебна реформа".

"Започвам да си задавам въпроса, ако закрият спецправосъдието, каква тема ще имат някои партии, прокурорски партии", каза той, визирайки "Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews