Скандалната поправка на ГЕРБ в НПК може да се окаже препъникамък за кабинета

Йорданка Веселинова 26 май 2023 в 09:16 5830 3

Архив

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Николай Денков, ПП-ДБ

Прокараната вчера скандална поправка в Наказателно-процесуалния кодекс на ГЕРБ-СДС, с която се ликвидира съдийската независимост и на практика се създава възможност за подчиняване на ВКС и ВАС, може да се окаже препъникамък за кабинета с втория мандат.

Това се разбра от думите на номинирания за премиер с втория мандат на ПП-ДБ Николай Денков.

"Първото ни усилие беше да направим законодателна програма. Нека да припомня, че тогава ГЕРБ-СДС и лично Борисов казаха, че ще приемат на 100% "Крумовите закони". Вчера в правна комисия стана нещо доста различно. Част от текстовете бяха буквално осакатени. Затова е много важно да видим как ще се развие тази част. Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да приемаме текстове, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължавам в тази посока", каза пред журналисти в НС той.

Денков изтъкна, че в споразумението е заложено приемането на текстовете във варианта на Министерски съвет. 

Вчера промените в Наказателно-процесуалния кодекс бяха осакатени. ГЕРБ и ДПС прокараха скандална поправка, с която падна изискването за двойно мнозинство за избора на председатели на ВКС и ВАС. Освен това те ще могат да се избират и освобождават с 13, вместо със 17 гласа. Така на практика бе отнета съдийската независимост. Това бе направено от депутатите от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че съдебната реформа е приоритет.

Николай Денков коментира и казуса около Радостин Василев, който след няколко часа се очаква официално да се отцепи от ПП-ДБ. На извънреден брифинг вчера Кирил Петков обяви че политически лица от новата коалиция са били записвани в парламента, в партийните централи, както и по време на заседания на органите на политическата формация. Кандидатът за премиер декларира готовност да продължи разговорите с Мария Габриел и се надява да се премине през ситуацията спокойно.

"Продължаваме разговорите, за да видим дали можем да намерим решение за състав, който да работи. Ако не можем, тогава отново се връщаме в изходна позиция."

Той обаче отказа да коментира разговорите за министерските постове, които продължават да се водят.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също даде изявление пред журналисти. Той не коментира промените в НПК, прокарани дружно от неговата парламентарна група и ДПС, но заяви:

"Само от ГЕРБ зависи съдебната реформа!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1930

3

Муню

26.05 2023 в 12:02

Суспендирах реформата на Иванов, сега ГЕРБ и ДПС ще суспендират реформата на Зарокв!
Абсолютни боклуци!
Пак се очакват протести!!!

11300

2

yoghurt

26.05 2023 в 10:28

Явно много ги е яд, че има шанс на правителство. Такава тройна атака не сме имали досега - Прокуратурата - сети се да вика на разпити изведнъж сега, вътрешни крила в ГЕРБ - опитваха се да вдивят преговорите или с тази поправка сега, както и ДПС и службите - правили евтини партенки. Тук нямаме единични лица против правителството, имаме си център на действие. Той просто трябва да бъде ликвидиран. Премахнат.

7915

1

Пламък Огнен

26.05 2023 в 10:25

В текстовете във варианта от Министерски съвет е включена тази промяна от 17 на 13 гласа от Зарков. За това говори още от края на миналата година.