Брутална поправка: ГЕРБ и ДПС се готвят да подчинят ВКС и ВАС

След 5-часово заседание правната комисия прие на второ четене механизма за разследване на Гешев

Йорданка Веселинова 25 май 2023 в 20:40 8315 1

ГЕРБ-СДС и ДПС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС по време на заседанието на правната комисия

След 5-часов дебат парламентарната правна комисия прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Очаква се текстовете да влязат в пленарна зала още утре.

Паралелно с това ГЕРБ и ДПС прокараха скандална поправка, с която падна изискването за двойно мнозинство за избора на председатели на ВКС и ВАС. Освен това те ще могат да се избират и освобождават с 13, вместо 17 гласа. Така на практика бе отнета съдийската независимост. Това бе направено от депутатите от ГЕРБ и ДПС, които твърдят, че съдебната реформа е приоритет.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ определи поправката на Рая Назарян (ГЕРБ-СДС) като "брутална". Пред OFFNews той заяви, че ГЕРБ и ДПС целят да затвърдят позициите си и да могат отново да поставят удобни за тях хора във ВКС и ВАС. По-късно Надежда Йорданова призова депутатите да преосмислят гласуването си и предложението да падне в пленарна зала.

"Предложенията на ГЕРБ относно отпадането на двойното мнозинство на практика поставят под много голям риск съдийското самоуправление. Това е едно изключително тежко отстъпление от целите на законопроекта, а именно да гарантира, че при вземането на решенията мнозинството ще бъде на съдиите, избирани от съдии",  каза тя пред OFFNews.

Йорданова намекна, че е възможно текстовете да не влязат на второ четене утре, тъй като имаше множество редакции днес. Тя не даде категоричен отговор дали прокараната поправка може да спъне усилията за кабинет с втория мандат. По-късно в профила си във фейсбук тя написа, че е нужна съдебна реформа, а не поредната подмяна.

Парламентът и ВСС се надпреварват кой пръв да освободи Гешев

Миналата седмица механизмът бе приет в комисия на първо четене в комисия. На следващия ден, броени часове след приемането му, текстовете бяха приети и в зала, като след гласуването бе дадена почивка, в която комисията набързо изработи общ законопроект, а след това депутатите съкратиха максимално сроковете за предложения между двете четения. Предложението дойде от Десислава Атанасова мина с конституционно мнозинство. В предния парламент именно Атанасова се възпротиви на идеята на ПП за намаляване на срока на пет дни с аргумента, че законопроектът е сериозен. 

Със скоростното приемане на законопроекта този път обаче има реална възможност депутатите да изпреварят ВСС и Гешев да бъде освободен още по-скоро. 

Гешев заплаши, че ще вкарва политици в затвора

Главният прокурор Иван Гешев по традиция отново дойде в парламента за заседанието на правната комисия. Той взе думата в самото начало на заседанието и заплаши народните представители:

"Това, което аз ще заявя от името на българската прокуратура, е че тя е единна и че тя ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск, въпреки всичко, което се случва, в интерес на народа и на хората. Аз като главен прокурор ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах за поста. А това е всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди, влезли в сила от българския съд."

Той декларира още, че страната се връщала в мутренските години, заради натиска върху съдебната система:

"От две години прокуратурата прокуратурата казва това, което се случва в момента - връщаме се в мутренските години в резултата на войната срещу съдебната власт, опитите за овладяване на съдебната власт и съзнателното рушене на институциите в интерес може би на това, което българските граждани наричат организирана престъпност, мафия, олигархия. Няма да използвам по-силни думи", заключи той.

След това Гешев демонстративно напусна залата. Изказването му доведе до критика към новия председател на правната комисия - Стою Стоев от ПП-ДБ. Бившият правосъден министър Надежда Йорданова призова Стоев да не дава думата на хора, които не са народни представители, а правят политически изказвания.

Зарков: Гешев винаги е приемал закона като нещо лично

Правосъдният министър Крум Зарков също присъства на заседанието на правната комисия. Пред журналисти в кулоарите той заяви, че главният прокурор винаги е приемал механизма за разследване като нещо лично:

"Много са сюжетните линии около главния прокурор, които се преплитат през последните седмици. По отношение на закона отдавна имаме спор с г-н Гешев, той винаги го е приемал като нещо, което касае него лично, докато ние от Министерството на правосъдието защитаваме тезата, че това е системен проблем."

Министърът каза още, че няма нищо противоконституционно в текстовете и декларира готовност, ако се наложи, да ги защитава и пред Конституционния съд.

Механизмът за разследване на Гешев

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд, или от ВКС. Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: Минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на ВСС и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в СГС. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа. С оглед заплахите на Гешев, че ще покаже записи, показващи политическото влияние във ВСС, по-малкият необходим брой се явява предимство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови