Северна Македония не допусна български евродепутат да влезе в страната

OFFNews 06 май 2023 в 15:12 3095 4

Андрей Ковачев

Снимка Архив/БТА

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/СДС

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски и още трима души не са допуснати от граничните власти на Република Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите българските воини край Ново село.

Това научи БТА от евродепутата Андрей Ковачев. Той уточни, че никой от тях не е задържан.

Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството. Церемонията е организирана от Фондация „Българска памет“ заедно с нейния председател Милен Врабевски.Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати - аз, Милен Врабевски и още трима души - да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение, каза Ковачев.

Той добави, че им е даден „един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония“.

Аз съм изключително озадачен от това, защото само преди няколко дни имахме среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Ние ги подкрепихме за започване на преговорите за членството в Европейския съюз (ЕС). За мен е неясно защо е това отношение, коментира Ковачев.

По думите му поредният случай, при който български граждани не са допуснати в РСМ да отдадат почит на загинали за Отечеството, се дължи на факта, че „инерцията от старото време, от  времето на Югославия в техните служби е много силна“. Той допусна, че е възможно дори на ниво министри да не са запознати какво правят граничните власти.

"Аз информирах външния министър Буяр Османи, който заедно с премиера Димитър Ковачевски са в Ню Йорк, и той също не знаеше каква точно е ситуацията", допълни Андрей Ковачев.

Според Ковачев т.нар. „дълбока държава“ функционира все още и тя не желае европейско членство, а се опитва да го саботира.

Няма по-хубаво от това на един такъв празник да отдадем почит на загиналите, съвсем по европейски, със знамето на Република Северна Македония, с българското знаме – нещо, което се прави от 16 години от Фондация „Българска памет“; с химна на България, на РСМ и на Европа; с деца, с цветя, със служба на струмишкия митрополит Наум, добави евродепутатът.

Той посочи, че е било предвидено да има съслужение с представители на Българската православна църква. „Изключително хубаво нещо, което беше помрачено и не мога да разбера защо“, каза той.

Българското военно гробище в Ново село е едно от малкото запазени в Република Северна Македония. В него са погребани 71 български офицери и войници от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и 2-а пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918).

Петнадесет от войниците са родом от селища, които днес са в пределите на Република Северна Македония, двама са от с. Ново село, трима от Егейска Македония, двама от Западните покрайнини, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са погребани и трима сърби, единият от които пленник, а другите двама - жандармеристи.

Българското военно гробище в Ново село е едно от над 450-те български военни гробища, намиращи се на територията на Република Северна Македония. Гробищният парк е издигнат след Първата световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

07.05 2023 в 06:08

Добре е г-н Ковачев да запознае Европейският парламент с отношението на "европейските" власти в Северна Македония към българите. За жалост братовчедите все още живеят във времето на комунизма.

22548

3

dolivo

07.05 2023 в 01:28

Под националистически лозунги се крият само *****, които делят света на нас (национал) и срещу нас.

Синергията на ние рядко я има. Освен това привличат плиткоумни ******, които нямат друга работа която да носи мангизи и емоции, освен да преблизват стари исторически рани.

А младоци плиткоумни с флагове за столевка има бол. Като няма среда където да си изкарват хората хляба по друг начин, ще взимат пари за каузи, без покритие от икономика и стойност.

Кажи му националист и няма какво да го обиждаш повече.

10935

2

borisboris

06.05 2023 в 21:28

****** ако е, мАкедонска да е.

10298

1

AntiZ

06.05 2023 в 15:30

Това не е ок, но... Хайде да си спомним един типичен представител на бг-ченгесарската управленска коалиция от т.н. патрЕоти, 180 килограмовия примат Каракачанов. Той какви ги вършеше с подкрепата на един друг примат, който пак се гласи да управлява? А учиндолския? Тия боклуци такива поражения правят на страната ни, че сега да изчезнат, 10 години ще си ближем ранните. Да, но те не само не се махат, те ще управляват, извинете! Честито на печелившите, както написа Джони в друг коментар!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков