СДС номинира Петър Стоянов за конституционен съдия (Видео)

Елица Мартинова 20 ноември 2012 в 12:34 2342 3

Петър Стоянов. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянов. Снимка: БГНЕС

СДС номинира Петър Стоянов за конституционен съдия. 

Името му беше сред спряганите кандидатури за поста на съдия Венета Марковска, след като премиерът Борисов обяви, че СДС ще излъчи кандидат за овакантеното място.

Вчера стана ясно, че премиерът се е срещнал с председателя на СДС Емил Кабаиванов и му е предложил синята партия да номинира конституционен съдия, който ще бъде подкрепен от депутатите от ГЕРБ. 

"За СДС това е най-естествената кандидатура", каза на пресконференция в централата на партията нейният лидер Емил Кабаиванов. "Петър Стоянов доказа, че през прехода е имало морални стожери, които да направят така, че България да е член на НАТО и ЕС", каза още той.

Кабаиванов уточни, че Петър Стоянов ще внесе спокойствие и ще помогне имиджът на България да бъде изчистен. Той нарече обвиненията за сделка с ГЕРБ спекулации и заяви, че за кандидатурата на Петър Стоянов всички, включително и Бойко Борисов, научават днес.

Експрезидентът Стоянов благодари на СДС като подчерта, че това е отговорна, престижна и задължаваща работа. Той обаче уточни, че ще са му необходими поне три дни, за да обмисли предложението.

"Трябват ми поне три дни, за да премисля това предложение и да реша как бих могъл да приключа своите международни ангажименти без сътресения, които да накърнят интересите на международните организации, в които съм член", коментира Стоянов.

Въпреки липсата на отговор от страна на Петър Стоянов обаче, лидерът на СДС уточни, че партията не обмисля резервен вариант за кандидатура. 

Емил Кабаиванов заяви от своя страна, че ако Петър Стоянов се съгласи, кандидатурата ще бъде внесена в парламента от депутатите на Синята коалиция. 

Според синия лидер няма законови пречки пред избора на нов конституционен съдия, след като Венета Марковска е подала оставка.

СДС не бива да издига чужди кандидатури, коментира по-рано днес депутатът от СДС Димо Гяуров. "За пореден път СДС играе чужда пиеска. Принципно, нас – депутатите, би могъл да ни задължи да извършим нещо само Националният съвет, а не г-н Кабаиванов. Колкото юристи, толкава и мнения. Лично аз смятам, че трябва да се отмени решението на Народното събрание. При сегашното положение г-жа Марковска утре би могла да положи клетва. За да е по-чисто, НС трябва да отмени предишното си решение. Трябва да има номиниране. СДС действа в пълен синхрон с г-жа Фидосова и с ГЕРБ. Аз нямам нищо против да внеса кандидатурата на стойностен човек", коментира още той.

Миналата седмица депутати от ДСБ обявиха, че няма да участват в новооткритата процедура по избор на нов съдия без парламентът да отмени решението си за избор на Венета Марковска. Те са убедени, че в противен случай институционалната и конституционна криза би се задълбочила.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!