Борисов поръча конституционен съдия от СДС

Юлиан Христов 19 ноември 2012 в 14:07 2272 1

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се е срещнал с председателя на СДС Емил Кабаиванов и му е предложил СДС да номинира конституционен съдия, а депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят.

Новината съобщи Борисов пред журналисти. 

"Не знам ГЕРБ да подкрепя или да пречи на някого, затова сутринта се срещнах с председателя на СДС, по негово искане, и му казах СДС да номинира конституционен съдия, депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят. Ако иска Синята коалиция в парламента, да си изберат най-добрия, най-достойния за конституционен съдия, да го предложат, да мине всички прозрачни процедури, оттам нататък депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят в парламента. Всички признаха, че до този момент са абсолютно прозрачни процедурите за избор на главен прокурор и на ВСС, а това кой каква подкрепа има – всеки човек има някаква подкрепа, има и врагове", обясни премиерът.

Борисов не пожела да коментира дали според него е противоконстотуционен бойкотът на президента Росен Плевнелиев на клетвата на Венета Марковска в Касационния съд. "В парламента има много добри юристи, нека те да се произнесат по този казус. Процедура ще има, както ние застанахме зад Наско Анастасов, така СДС да извадят кандидат, който ние да подкрепим, който е максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото", каза Борисов.

На въпрос дали депутатите на ГЕРБ биха подкрепили кандидатура на ДСБ, Борисов отговори: "Аз съм се обърнал към СДС, защото тя е марка в дясноцентриското пространство, вече двадесет и няколко години и се надявам, че те имат кадрови потенциал и ще излъчат кандидат. Който и да изберат, ние ще ги подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли".

Премиерът обясни, че подкрепя СДС, защото тя е най-старата партия вдясно. Благодарение на тях навремето, свалиха комунистите. Аз не съм като Станишев, да казвам всеки, който иска съм готов да се сдружавам с него. Чухте ли го какво каза на митинга: „Силите са ми малко, не мога сам, затова всички да дойдат при мен. Той е всеяден – дали е син или червен, за него е без значение, само и само той да е на власт”, каза още Борисов.

Премиерът коментира и номинирането на Сотир Цацаров за поста главен прокурор. "Цацаров е може би най-добрият окръжен съдия, който аз познавам от кариерата си като Главен секретар", каза Борисов. 

След провалилото се назначение на конституционен съдия, при което президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията по полагането на клетва на Венета Марковска, парламентът стартира нова процедура по избора на нов кандидат. Приемането на кандидатури ще продължи до 30 ноември, като становища и въпроси могат да се подават до 10 декември. Изслушването на кандидатите ще бъде на 12 декември, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала. По думите на председателя на правната комисия Искра Фидосова новият член може да положи клетва преди края на годината.

В петък депутати от Синята коалиция поискаха парламентът да отмени решението си за избор на Венета Марковска. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!