Румен Петков: Цинично е да се продава земя за 1 лев на ромите в Гърмен

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2015 в 09:26 4925 10

Румен Петков: Цинично е да се продава земя за 1 лев на ромите в Гърмен

Цинично е да се продава земя за 1 лев на ромите в Гърмен. Това мнение изрази в студиото на bTV бившият вътрешен министър и зам.-председател на АБВ Румен Петков

Той изрази недоумение от това да се предлага на хората да си купят земята, когато са нарушили закона: "Това обижда българския гражданин, това е цинично. Това значи ли, че, ако си опъна една палатка на мястото на мавзолея, утре ще си купя мястото?", попита той.

Петков коментира още, че не бива да се допуска спекулативен политически подход към Гърмен. „Не се ли тръгне към решаването и не се излезе от тази пошла схема от ромската интеграция, да се наливат едни пари без да се решават проблеми. Това, което предлага Калфин за отговорното родителство решава един проблем”, обясни зам.-председателят на АБВ.

Той се въздържа от коментар за действията на вътрешния министър Румяна Бъчварова за справянето на ситуацията, но допълни, че не е приемливо групи български граждани да се определят с преговарящи с държавата, "още по-малко в част от тези групи да има хора с криминално минало и те да бъдат легитимирани от институциите."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2015 в 19:18

Смятам: ако премахнем хората на помощи и пенсионерите се получава 660, което като се добави към 500-600, директно задържа всички бягащи деца тук, щастливи и доволни.

А сериозно - и пенсиите, в т.ч. и на полицаи и военни, и помощите, ги определят управляващите. Тяхна рожба е политиката по поощряване на безотговорното размножаване на неграмотни и безимотни хора. Което отново ни връща към зависимостта на такива хора от властта и зависимостта на властта от такива хора.

02.06 2015 в 17:35

Заплатите не, но пенсиите могат да се повишат значително. Един пенсионер взема средно 260лв а една циганка от 400 нагоре. Нататък смятай сама.

02.06 2015 в 17:14

@sk
Моето мнение е, че г-н Петков и сие - всички управляващи - са виновни за ниските доходи, за бягството на хора, отчаяли се от живота тук и за липсата на защита и правосъдие за разумните и нормални хора, все още живеещи тук.
В този смисъл, точно той да обяснява кое било цинично, ми се видя доста нагло.

Вие наистина ли смятате, че циганите определят законите, доходите и организацията на обществото ни? Защото цигани във властта почти няма, поне доколкото съм информирана, нито в законодателната, нито в изпълнителната, нито в съдебната. Циганите нямат фалиращи банки; не са цигани финансовите министри, които сънуват милиони, нито продажните полицаи, митничари и членове на ТЕЛК, нито всяка алчна и продажна дребна душица, която си мечтае да се докопа до власт или пост и да забогатее, без да си вижда силно ограничените възможности и липсата на морал. Циганите не са корумпирани, защото нямат власт. Продажниците са от други етноси.

Лично познавам хора от цигански произход. Те са честни, образовани хора, които живеят в чистите си и подредени домове, раждат и отглеждат с любов и грижа децата си. И техните деца също търсят пътя си в живота в други държави, в които ако работиш, живееш добре.
Те нямат коне, а автомобил, не кладят огън, а ползват електрически уреди и не плодят мангалчета, а раждат деца, които отглеждат сами.
Какво означава мангал си направете справка, ако не знаете, но е неодушевен предмет, а не човешко същество.

Относно хората в махалата в Гърмен. Аз нямам недвижима собственост - нито земя, нито сгради - но смятам, че дори и по два декара по лев на квадратен метър да си купят, възможностите на тези хора да организират сносно живота си са нищожни спрямо моите. Да не говорим за възможностите на г-н Петков.

"Това обижда българския гражданин, това е цинично. Това значи ли, че, ако си опъна една палатка на мястото на мавзолея, утре ще си купя мястото?" попитал г-н Петков.
За мен това изказване е цинично, защото дори да му дадат по 20 стотинки на квадрат да си купи къща и земя в махалата на Гърмен, г-н Петков няма да стъпи там, какво остава да живее. А образованието и социалното му положение предполагат да не е на нивото на хора, които живеят в палатка и не познават законите. И човекът, на който е това спекулативно изказване, ще ми обяснява, че не трябвало да се правят спекулации? Интервюто му е обида за всеки гражданин. Защото всички сме български граждани, без значение на етноса и дали живеем в село. Аз лично очаквам много повече от политик.

И така, хората са били заселени или сами са се заселили там. Но някой е регистрирал на несъществуваща улица стотици хора – този някой циганин ли е бил, от техните? Някой им е издал лични карти с този адрес – и той ще да е бил някой от техните в МВР? Някой не им е обяснил, че постойките им ще бъдат съборени и не ги е съборил – сигурно също е бил от махалата? Не мисля. Някой с години е оставял без последствия жалбите на местното население от кражби и т.н. Кой е направил това и защо? Този човек ще бъде ли идентифициран и ще понесе ли някакви последствия затова, че е измамил стотици хора, че могат спокойно да живеят там и е заложил бомба на населението в Гърмен?

Очевидно е, че хората не могат да останат там незаконно и че тази ситуация на зависимост от местния властимащ трябва да бъде прекратена. Какво да се направи, какъв е полезния ход сега? Да ги изгоним, за да ги извика още някой лаком за власт някъде? Да им продадем земята скъпо, че да станат зависими от този, който им даде парите назаем? Да ги оставим да се скитат, да нямат никаква вяра във възможността да бъдат нормална част от нормално общество, когато не гласуват за когото трябва? Вие какво предлагате?

Заплатите от 500-600 лева не ги определят циганите, помощите не ги определят циганите, и не си мислете, че ако няма хора на помощи, заплатите ще станат веднага 1000 лева.

02.06 2015 в 15:42

@Ирена
Горките цигани - едно време им даваха и блокове, за да си накладат огън от паркета и да закарат коня на втория етаж. Родени са в коптор и да им дадем земя, че да се плодят и да им отглеждаме децата, а на нашите деца да дадем 500-600 лева заплата, така че и едно дете да не могат да имат, преди да са избягали. Разликата до 1000 лева във заплата е за отглеждане на мангалчетата. Питате колко струва земята в цигански квартал, а аз питам колко струва циганска България?

02.06 2015 в 13:26

А да се раздържавят предприятия за жълти стотинки на наши хора как е, г-н Петков? Колко ли ще излезе тяхната цена на кв.м.? Хайде пък точно хора с неизменна принадлежност към властта да не ни учат на морални понятия.
Всички толкова са се ояли, как могат да завиждат на тези хора, че се стремят към малко стабилност в живота си. Тези хора са се родили, живяли са и са отраснали в коптори. Не са получили нито образование, нито възпитание като вашето, нито възможности. Не ви ли е срам да се сравнявате с тях?
Как да се излезе от тази ситуация? Може би г-н бившия кмет и партньори да закупят земята на по-висока цена и да властват завинаги над тези хора?
Каква е пазарната цена на земя в цигански квартал?

02.06 2015 в 11:23

Е, къде е сега БХК? Това не е ли дискриминация срещу Българите? Дават се права само на определен етнос и се отказват на друг. Само, че май не е БХК а е ЦХК.

02.06 2015 в 11:08

Това е хубаво, ама защо там? Американците са дали по малко пустиня за резерват на индианците и по едно казино да ги храни, хем че индианците не са от Индия. Ами държавата да им даде земя по един лев, където земята стува по лев. Има много места превърнати в пустиня.

02.06 2015 в 10:37

SC, не си разбрал. Земя по 1лв може да купи само циганин от списъка в общината! Списъка е съставен на база на решенията за премахване на незаконни строежи. С други думи в списъка са само нарушителите и само на тях общината ще продаде земя (там в махалата) по 1лв/кв.метър. Това е циничност на квадрат!
Продаваш с преференции на точно определени нарушители, с които не можеш или не искаш да се справиш 4 години.

02.06 2015 в 10:27

Най-големият майтап ще бъде някой друг да я купи преди тях. Ама де тоз късмет...

02.06 2015 в 10:15

'
Тази е единствената страна в която се провежда

ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

страна в която се провежда изтребление на българите (християни и мюсюлмани)

не може да се нарича "България"

поставени над закона са индоевропейците