Хиляди излизат на протест в Гърмен

OFFNews 02 юни 2015 в 08:12 5808 7

Хиляди хора от цяла България на протест в Гърмен

Хиляди хора от цяла България се очаква да се включат днес в масов протест, организиран в Гърмен, с искане за събаряне на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" в село Марчево.

В шествието участие ще вземат футболни агитки от страната, както и групи рокери, съобщава "Дарик". От края на миналата седмица жители на общината масово са си пуснали отпуск за 2 юни, за да вземат участие в протеста. В Гърмен е подсигурено засилено полицейско присъствие, като на място има и жандармерия.

Очаква се протестиращите да се съберат на площада в с. Гърмен около 11:30 ч. и да се отправят към ромския квартал, веднага след сирените за Деня на Христо Ботев, които ще прозвучат в 12:00 ч.

Протестите срещу незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" продължават вече 10 дни. Напрежението там ескалира заради пусната силна музика от няколко роми, които след като бяха приканени да я намалят, налетяха на бой на местни жители.

Пред "Дарик" Иван Байрактаров, който живее там и е един от организаторите на протеста, посочи, че шествието ще бъде мирно и ще настояват институциите да си свършат работата.

„Утре планираме мирен протест-шествие срещу тези, които не спазват законите в страната и живеят на наш гръб. А на наш гръб живеят в тези гета, където карат автомобили за около 10 000 лева, а се водят социално слаби и източват държавата. Тези, за които ни казват, че ги интегрират, а те нахлуват с брадви, с бухалки. Очакваме на 2 юни да дойдат около 10 000 човека от цялата страна. Нямам информация за футболни агитки. Това са граждани, които са съпричастни, защото проблемът не е само в Гърмен, а в цяла България. Те извършват безчинства, крадат, убиват. Утре сме от 12:00 ч. на обяд след сирената за Христо Ботев и започва нашият мирен протест. Отиваме в посока Марчево, ще се спрем на мястото, където беше мелето, където нападнаха наши съселяни с брадви. Ще обясним на всички пристигнали какво се е случвало през годините. Търпели сме, били сме толерантни, но вече чашата преля и държавата трябва да се вземе в ръце", обясни той.

Всяка вечер в общината се провежда мирен протест, с искане за премахване на незаконните постройки и изселване на роми, живеещи незаконно в общината.

В неделя вечерта част от ромите започнаха да събарят незаконните постройки. Действията им са в резултат от повторно изпратените покани за доброволно премахване на незаконните постройки землището "Падарката" в село Марчево.

Още през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на село Марчево. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Общината обяви процедура за насрочване на търг за закупуване на парцели на цена е 1,10 лева за кв. м.

По мнение на част от управляващите самият конфликт тлее от години заради многото незаконни постройки в квартал „Кремиковци" в село Марчево. По официални данни те са 129 на брой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови