Румен Петков: Има елемент на гротеска в преговорите между ГЕРБ и РБ

OFFNews 03 ноември 2014 в 09:50 3424 1

Румен Петков

Има елемент на гротеска във взаимоотношенията между двете основни преговарящи формации – ГЕРБ и РБ.

Така зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира безконечните преговори за съставяне на кабинет.

Той все пак определя като положителен сигнал публичността на опитите и стремежа да се формира парламентарно мнозинство и правителство. 

Според Румен Петков идеята, която беше изнесена при последните консултации между двете политически сили през уикенда – правителство, оглавено от председателя на ДСБ Радан Кънев – е нереализируема, най-малкото, поради изборния резултат.

„Ние от АБВ го казахме много ясно – изборният резултат предполага министър-председателят и председателят на Народното събрание да бъдат излъчени от партията, която печели изборите”, обясни той.

Що се отнася до подкрепата на АБВ за политическото мнозинство в парламента и правителството, Румен Петков обясни, че тя ще се обуславя от наличието на програмни ангажименти в социалната политика – пенсионна реформа, която да гарантира, че възрастта за пенсиониране ще бъде адаптирана към продължителността на живот в България, доходите, надбавки за пенсионерите, солидна енергийна стратегия, която да гарантира развитието на енергийния сектор за 40-50 години напред.

„Подкрепата означава ясни политически тези, ясно политическо споразумение и тя в никакъв случай не е предрешена”, уточни зам.-председателят на ПП АБВ.

Ако АБВ не види политическите си приоритети като приоритети на държавното управление, остава в опозиция, категоричен е Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!