Quantcast

Румен Петков: Има елемент на гротеска в преговорите между ГЕРБ и РБ

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2014 в 09:50 2982 1

Румен Петков

Има елемент на гротеска във взаимоотношенията между двете основни преговарящи формации – ГЕРБ и РБ.

Така зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира безконечните преговори за съставяне на кабинет.

Той все пак определя като положителен сигнал публичността на опитите и стремежа да се формира парламентарно мнозинство и правителство. 

Според Румен Петков идеята, която беше изнесена при последните консултации между двете политически сили през уикенда – правителство, оглавено от председателя на ДСБ Радан Кънев – е нереализируема, най-малкото, поради изборния резултат.

„Ние от АБВ го казахме много ясно – изборният резултат предполага министър-председателят и председателят на Народното събрание да бъдат излъчени от партията, която печели изборите”, обясни той.

Що се отнася до подкрепата на АБВ за политическото мнозинство в парламента и правителството, Румен Петков обясни, че тя ще се обуславя от наличието на програмни ангажименти в социалната политика – пенсионна реформа, която да гарантира, че възрастта за пенсиониране ще бъде адаптирана към продължителността на живот в България, доходите, надбавки за пенсионерите, солидна енергийна стратегия, която да гарантира развитието на енергийния сектор за 40-50 години напред.

„Подкрепата означава ясни политически тези, ясно политическо споразумение и тя в никакъв случай не е предрешена”, уточни зам.-председателят на ПП АБВ.

Ако АБВ не види политическите си приоритети като приоритети на държавното управление, остава в опозиция, категоричен е Петков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2014 в 12:00

Защо Радан да не стане премиер. Видно е част от бъдещата управляваща коалиция. Нека пробваме с ново лице на чело. Хем за БСП ще е по-лесно да подкрепят Радан, не са говорили глупости за него и няма да разочароват избирателите си. Отделно Радан ще натрупа важен опит. Ще има повече обществена подкрепа. Струва ми се идеално решение.

Бойко да си седи в парламента, до година или две да се бори за президент и така.

ПП аз бих предпочел Фандъкова за премиер, но....