Румъния и Хърватия ще продължат да работят за интеграцията на Западните Балкани, обяви Захариева

OFFNews 12 октомври 2018 в 13:19 1499 0

Екатерина Захариева

Румъния и Хърватия, които са първата и третата държава от следващата тройка на председателството на Съвета на ЕС, официално са обявили, че ще продължат по приоритета за европейската интеграция за страните от Западните Балкани. Така отговори заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БТА, на днешния парламентарен контрол на въпрос относно политиката по разширяване на Европейския съюз. Тя допълни, че австрийското председателство на Съвета на ЕС в момента провежда редица инициативи, свързани с европейската перспектива на страните от Западни Балкани.

От началото на годината досега е имало над 20 срещи с министрите на външните работи на страните от Западните Балкани, посочи българският външен министър. Захариева изтъкна, че след Българското европредседателство на Съвета на ЕС, страната ни е участвала в Берлинския процес и в срещата в Лондон, където отново основна тема е била как да се подпомогне бъдещото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. След това, по време на австрийското председателство, е имало и неформален съвет, свързан с европейската перспектива на тези страни.

В четиристранен формат - България, Гърция, Хърватия, Румъния, който е по инициатива на България и се провежда традиционно по време на сесия на Генералната асамблея на ООН, е било обсъждано как процесът на евроинтеграция на страните от Западните Балкани да стане по-бърз и устойчив. Тези въпроси се обсъждат и на други формати - България, Румъния, Гърция, Сърбия, като следващата среща на високо ниво ще бъде в България. След по-малко от месец предстои четиристранна среща между България, Гърция, Република Македония и Албания, добави Екатерина Захариева. Тя изтъкна, че най-много проекти се финансират в страните от Западните Балкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови