Росен Желязков: ГЕРБ няма да събори кабинета

Председателят на парламента похвали ДБ за балансираната й позиция за външен министър

OFFNews 10 февруари 2024 в 11:25 1360 4

Желязков

Снимка БГНЕС

Росен Желязков

Със сигурност няма да съборим кабинета, ние се готвим за ротация, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред Нова тв на въпрос дали ГЕРБ е готова да жертва правителството заради поста на външен министър. 

"В началото тази форма на управление изглеждаше толкова екзотично, Кирил Петков каза, че няма да правим коалиция, а ще правим ротация, защото си нямаме доверие. Тази аксиома като че ли я забравихме в работата на НС и на кабинета и изглеждаше, че ротацията безпроблемно ще се случи в първата половина на март", коментира Желязков.

Той допълни, че от няколко дни това не изглежда толкова безоблачно и то се дължи на новия сюжет, който от "Продължаваме промяната" са внесли.

Желязков похвали "Демократична България" за балансираната и отговорна позиция по претенциите на партньорите си от ПП.

"Допреди няколко дни изглеждаше, че правителството може да бъде достатъчно устойчиво да изкара цял управленски мандат", изтъкна шефът на парламента.

Росен Желязков посочи, че разбирането на ГЕРБ е за минимални промени в кабинета при ротацията, ако изобщо трябва да има промени, защото трябва да има устойчивост. Всяка промяна е шок в системата и разбирането на ГЕРБ е, че външният министър в момента трябва да продължи да съвместява и тези функции, заяви той.

Желязков добави, че хипотеза друг човек от редиците на ГЕРБ да поеме МВнР е възможна само и единствено ако "Продължаваме промяната" изразят резерви към личността на Мария Габриел, каквито до момента няма.

На въпрос дали ПП са предлагали на ГЕРБ нещо в замяна на поста външен министър председателят на НС каза, че няма такива разговори, а единствената тема, която е поставена на масата, е, че ПП държат Николай Денков да е външен министър.

"По-скоро ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските", коментира още Росен Желязков.

Той бе категоричен, че радикални промени в правителството няма да има. Ще има кадрови решения, но те няма да променят нито структурата, нито генерално състава на правителството, за да има устойчивост.

В отговор на въпрос Росен Желязков каза, че не знае кой ще е последният му ден като председател на парламента, защото не е изяснено в ротационния цикъл дали първо правителството ще се сменя или председателят на НС. По думите му и двете хипотези са възможни и допустими. 

Попитан възможно ли е да бъде номиниран за председател на Комисията за защита на конкуренцията, Желязков отговори, че няма такава тема. За възможността да поеме поста външен министър заяви, че това вече звучи твърде екзотично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

AlexT

10.02 2024 в 14:21

3 .Толкова с две думи, засега ..Нещо, което им писах през тези месеци, а политолозите разтягаха локуми с часове ....:))
П.С. Апоропо, коя е каузата днес на ПП-ДБ ?? За какво се борят в тази сглобка, заедно с пеевски и сикаджията ? Някой знае , ли ? :))) С каква кауза , обещания спечелиха , почти, изборите ??:)
Съдебна реформа приета, предложена, съгласувана, подписана , гласувана заедно с мафията !? ::::))))
Амиии, беше до тук ...Следва властта на старото статукво ...:)

-1395

3

AlexT

10.02 2024 в 14:20

2 .А лапнишараните / които чакаме да си подадат оставките / , ще продължат да потъват , заради сглобка с мафията , слаба пропаганда, личен егоизъм, аматьорщина, малко пари, неубедителни когато ни убеждават в нещо, слаби оратори,безлични лелки , шушумиги като денков и т.н..
С две думи , каквото и да предприеме Боко , все е на печалба, добре за него..Изпран е , все още няма и „Магнитски” / Дай Боже да е по- скоро  / и т.н..
Всичко това е’’’постижение’’ на глупаците, ‘’умните’’ евроатлантици, водачите на ПП-ДБ , христо, атанасов, кирчо , зеления компир - с ‘’умните’’ ‘ им ходове , досега ..
Време им е за оставките и нови хора начело на ПП-ДБ-ако искат съмишлениците и членовете им съвсем да не потънат на дъното с под 10 % ....Натам са се запътили с тези лидери ..
Това е засега положението ..губят и в двата случая,от мерки, ходове, които Мутрата може да предприеме по своя преценка ...
Толкова с две думи, засега ..Нещо, което им писах през тези месеци, а политолозите разтягаха локу

-1395

2

AlexT

10.02 2024 в 14:18

Лошото тези дни е следното./за някои е и доброто :)/
Един от Банкя има два хода на разположение и двата печеливши за него :
1.Напуска сглобката и се отива на нови избори..Сега е най- благоприятно за него .Води със 7-8 %. Няма следствия , феодалите и парите са налице, ПП-ДБ от глупост продължавт да губят гласове, нямат стабилни местни организации, а и парите им са далеч от тези на Боко и бандата, а и не се знае дали ще влязат в употреба, предвид нечии егоизъм ..:)
Т.е., с две думи, Боко може и да отиде на нови избори – и това зависи само от него 
2.Сглобката остав
, но ще има и нови
хора на Боко и Пеевски- навсякъде в страната ..Съотношение 2 :1 в полза на ДПС и ГЕРБ, в сравнение с ПП-ДБ ..Просто съотношение ..Марчето – мин. председател. Нови негови министри, даже и воншен министър, няма Съдебна реформа – всичко свършва до тук и т.н. Евентуално и техни хора в Съдебната система / на Боко и пеевски / ...
А лапнишараните / които чакаме да си подадат оставките / , ще продъл

22548

1

dolivo

10.02 2024 в 12:55

ей, подобриха текста на рекламата отдолу, тц тц браво

пак няма да цъкна

по темата - голямо търгуване за тоз кабинет, явно се налага, че много влиятелна мафията, не пуска власт лесно.


 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки