Реформаторите пращат 6 души на преговори с ГЕРБ

Нели Чолашка 14 октомври 2014 в 10:41 9569 13

Брифинг на РБ.

Реформаторският блок ще изпрати 6 души да преговарят утре с преговорния екип на ГЕРБ (Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова) - по един представител на пет от партиите в Блока плюс представител на Гражданския съвет.

От името на ДСБ ще преговаря Петър Москов, от СДС - Румен Христов, ат ДБГ - Димитър Танев, от НПСД - Корман Исмаилов и от Гражданския съвет - Трайчо Трайков. Чака се БЗНС да излъчи преговарящ.

"Подкрепа може да се дава само срещу реформи. Предстои преговорният екип на Реформаторския блок да изработи обща позиция във връзка с преговорите утре. Вчера имаше Граждански съвет на Блока и беше взето решение за формат от наша страна „5 плюс 1“ – пет представители на партиите в РБ и един – на Гражданския съвет", обяви пред БНР Димитър Танев от Движение България на гражданите.

Танев уточни, че ключови сектори за РБ са реформите в съдебната и административната системи, реформа на пенсионната система, ускоряване на реформите в образованието и здравеопазването, реални мерки за борба с корупцията и престъпността, подобряване на икономическата среда.

"Притеснен съм около информацията за теглене на милиарди нови заеми. Ще предложа за основа на наша позиция да се приеме принципът, че нови заеми могат да се теглят, само ако има яснота за какво ще се ползват. Не може да се „запушват дупки“ с подобни суми в нереформирани системи", добави още Танев.

Той напомни, че ДБГ са обещали още преди началото на предизборната кампания, че каквито и да са позициите им, те ще се заемат на базата на решението на членовете на партиите, не само на ръководните органи.

Танев уточни, че хората в партията отговарят на електронна платформа на два въпроса - съгласни ли сте РБ да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент и кои от партиите и коалициите приемате за партньори, като възможностите за отговор на този въпрос са за 4 партии, без ДПС, БСП и „Атака“, които подкрепяха кабинета „Орешарски“.

До края на седмицата нашите членове ще кажат мнението си и на Националния съвет на ДБГ в събота ще обявим нашата позиция, посочи Танев като допълни, че, според него, всяка партия би трябвало преди подобни ключови решения да пита членовете си.

ГЕРБ, която получи най-добър резултат на изборите, но не може сама да състави кабинет преговаря тази седмица с останалите 7 партии, които влизат в парламента. 

Вчера минаха разговорите с БСП и изводът на преговарящите дами от ГЕРБ беше, че коалиция с БСП най-вероятно няма да има.

Днес дамите от ГЕРБ ще се срещнат с преговорния екип на ДПС, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви предварително, че не иска ДПС да участва в коалиционното правителство.

В отговор на това вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС ще подкрепи единствено и само правителство на малцинството, но не и коалиционен кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!