Quantcast

Реформаторите пращат 6 души на преговори с ГЕРБ

Нели Чолашка Последна промяна на 14 октомври 2014 в 10:41 8878 13

Брифинг на РБ.

Реформаторският блок ще изпрати 6 души да преговарят утре с преговорния екип на ГЕРБ (Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова) - по един представител на пет от партиите в Блока плюс представител на Гражданския съвет.

От името на ДСБ ще преговаря Петър Москов, от СДС - Румен Христов, ат ДБГ - Димитър Танев, от НПСД - Корман Исмаилов и от Гражданския съвет - Трайчо Трайков. Чака се БЗНС да излъчи преговарящ.

"Подкрепа може да се дава само срещу реформи. Предстои преговорният екип на Реформаторския блок да изработи обща позиция във връзка с преговорите утре. Вчера имаше Граждански съвет на Блока и беше взето решение за формат от наша страна „5 плюс 1“ – пет представители на партиите в РБ и един – на Гражданския съвет", обяви пред БНР Димитър Танев от Движение България на гражданите.

Танев уточни, че ключови сектори за РБ са реформите в съдебната и административната системи, реформа на пенсионната система, ускоряване на реформите в образованието и здравеопазването, реални мерки за борба с корупцията и престъпността, подобряване на икономическата среда.

"Притеснен съм около информацията за теглене на милиарди нови заеми. Ще предложа за основа на наша позиция да се приеме принципът, че нови заеми могат да се теглят, само ако има яснота за какво ще се ползват. Не може да се „запушват дупки“ с подобни суми в нереформирани системи", добави още Танев.

Той напомни, че ДБГ са обещали още преди началото на предизборната кампания, че каквито и да са позициите им, те ще се заемат на базата на решението на членовете на партиите, не само на ръководните органи.

Танев уточни, че хората в партията отговарят на електронна платформа на два въпроса - съгласни ли сте РБ да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент и кои от партиите и коалициите приемате за партньори, като възможностите за отговор на този въпрос са за 4 партии, без ДПС, БСП и „Атака“, които подкрепяха кабинета „Орешарски“.

До края на седмицата нашите членове ще кажат мнението си и на Националния съвет на ДБГ в събота ще обявим нашата позиция, посочи Танев като допълни, че, според него, всяка партия би трябвало преди подобни ключови решения да пита членовете си.

ГЕРБ, която получи най-добър резултат на изборите, но не може сама да състави кабинет преговаря тази седмица с останалите 7 партии, които влизат в парламента. 

Вчера минаха разговорите с БСП и изводът на преговарящите дами от ГЕРБ беше, че коалиция с БСП най-вероятно няма да има.

Днес дамите от ГЕРБ ще се срещнат с преговорния екип на ДПС, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви предварително, че не иска ДПС да участва в коалиционното правителство.

В отговор на това вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС ще подкрепи единствено и само правителство на малцинството, но не и коалиционен кабинет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 19:13

Важна информация! Моля другарите които пишат в тоя сайт да си сверят опорните точки за подкрепа на БСП, Атака, ДПС, РБ и Русия с водещите офицери. Имайте предвид, че поради изчерпване на средствата след изборния резил парите са свършили и вече няма да ви плащаме!

14.10 2014 в 15:06

"бОйко бОрисов е психопат!" АЙДЕ-Е-Е- ДЪРТАТА УРУСПИЯ С ВИБРАТОРА В ГЪЗА ПАК СЕ ПОЯВИ:)))

14.10 2014 в 14:55

Това е интелигенцията в Народното събрание.

14.10 2014 в 14:13

Всичките ли 6 ще преговарят... и то едновременно?
Ти да видиш....

14.10 2014 в 13:21

ПП
Забравих да се "подпиша" под долния коментар.

Муха-лайнярка със
самочувствие на аероплан.
Те това са Костоваците
и Кюнеца и Рамадан.

14.10 2014 в 13:13

Абе БирникЪ,

Ти от пациентите на "доктора" ли си или от "комсомолците" на Лийдуей Медия Солюшънс?
Само ти и Ризова се кефите на тоя малоумник.
Предния път (при Ризова) тоя ДЕБИЛ, каза че "реформаторите" са били "физически незадоволени индивиди", що и това не го публикуваш.
Ама със какъвто се сбереш, такъв ставаш - "така да знайш" мойто момче.

ПП
Я..
И Драгалевската муха-лайнярка е била тук, изсирайки олизаното от задника на Кюнеца, под формата на коментар №5 .
Айде сега Костоваците, вадете лъжичката под формата на плюсчета за №5 и лапайте до насита.
Да ви е сладко.

14.10 2014 в 11:41

Н.Михайлов: Борисов не е решение, а недопустим компромис между СИК и Европа

Закъснява гражданското осъзнаване, че проблемът не лежи на повърхността на опозицията сини - червени, а по-дълбоко в патологиите на българското мислене. Това казва д-р Николай Михайлов пред в. "Труд". "В гражданската незрялост, в предразсъдъците и лумпенизацията. Иначе биха се сетили, че Борисов не е никакво решение, а недопустим компромис между официално и подземно, между СИК и Европа. Българите забравиха какво е скандално, ако изобщо са знаели", казва още той и пояснява: Мисля, че през 2015-а февруарският протест ще вземе реванш на летния. "Грозните и глупавите" срещу "красивите и интелигентните". Рунд трети.
Според Михайлов "съставянето на кабинет е въпрос на надпартийно самосъхранение. Иначе губят всички".
"Правителство с Борисов начело е трудна задача. Борисов иска цялата власт, а не част от нея. Идеята да я дели с учениците на Костов, като бъде обвързан с коалиционно споразумение, е наивна. Редукцията на Борисов е мисия невъзможна, това трябва да е ясно. Борисов е непоправимо съвършен, идеята да бъде преправян е кощунство. ГЕРБ с Борисов начело е окупационна сила, триумфалистки проект. Властта му е или тотална, или скандално отнета. Делима харизматична власт не съществува. Проблемът е, че му се радват. Това е проблемът. Проблем на проблемите. Културен проблем", смята Михайлов.
"РБ има всички шансове да повтори съдбата на десните партии, които загиват от фанатизъм и непоследователност. Правилно е да искат реформи, но не могат да ги натрапят на Борисов, даже и да искат. А не е сигурно, че искат. Ако се откажат от реформите, бламират себе си, заглавието им е блок за реформи. А и трудно ще се откажат от властта, защото ги тегли и защото са под натиска на дясната клиентела. Тази клиентела ще запита "за какво се борихме". Това пита всяка клиентела", смята той.
"Борисов не реформира, а строи зали, магистрали и Лувър. Борисов не е самоубиец, а хедонист на властта. Борисов знае много добре, че неутрализацията на реформаторските претенции минава през реално участие във властта, през загуба на девственост. Станете министри, заповядайте в бардака. Ще ви се намери сводник. Станете професионалисти. Изходът от това персонално задръстване е да стане президент. Дотогава ще е мъка, което не означава, че и след това няма да бъде. Мъка, но по друг начин", казва още Николай Михайлов. /БГНЕС

14.10 2014 в 11:34

НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ КАК ТОЧНО ЩЕ ПРЕГОВАРЯТ,НО РЕЗУЛТАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДИН-ПРАВИТЕЛСТВО НА ДЕСНИТЕ.А СТРЕМЕЖА НА ТОВА ПРАВИТЕИЛСТВО -РЕФОРМИ НАВСЯКЪДЕ В СЪДА,МВР,ПРОКУРАТУРА ,БАНКИ....НАПРАВЯТ ЛИ ТОВА ЩЕ ИМАТ НЕ ЕДИН ПЪЛЕН , А НЯКОЛКО ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ МАНДАТА.ТОВА ОЧАКВАМЕ ОТ ТЯХ, НО ЗА НЯКОИ Е ТРУДНО ДА СЕ ПРОСТЯТ СЪС СТАТУКВОТО.

14.10 2014 в 11:28

Разчитат на цифрово преимущество. "трио Българка", обаче, са печени и ще играят за седмина.

14.10 2014 в 11:19

Само Реформаторите могат да извършат тежките реформи,те имат и смелостта и компетентните хора за това.Но не им пожелавам да управляват с бОйко бОрисов.До каквото се е докоснал бОрисов,то се е разрушило.Сега си търси жертва,която "да извади горещите кестени от огъня"...Те "да понесат на раменете си" тежестта на реформите,а бОрисов да се кичи с лаврите и да се "къпе"във всенародната любов...гаден и подъл,какъвто винаги е бил...