Радостин Василев се отказа от имунитета си

Йорданка Веселинова 11 май 2023 в 09:34 1658 0

Архив

Снимка Радостин Василев

БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Радостин Василев (ПП-ДБ) се отказа от депутатския си имунитет. 

Днес трябваше да бъде създадена временна комисия заради поискания от главния прокурор Иван Гешев имунитет на депутата от ПП-ДБ. Проекторешението бе внесено от председателя на НС Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). Според практиката на Народното събрание, в случай че депутат не се откаже от имунитета си, се създава временна комисия, която следва да излезе със становище и то има ключова роля при произнасянето на парламента по искането на Гешев. Тъй като Василев сам се отказа от имунитета, временна комисия няма да има.

НС ще създава комисия заради поискания от Гешев имунитет на Радостин Василев

Депутатът днес обясни, че колегите му от ПП-ДБ опитали да го разубедят да не дава имунитета, тъй като според тях искането на Гешев е "опит за шантаж и политически натиск". Той обаче решил все пак да го даде, за да покаже, че "никой не може да бъде над закона".

В декларация от трибуната на НС Василев нарече ГЕРБ-СДС "мафия", а ИТН - "метастази на задкулисието". Той нападна и ДПС. След това поиска наказания за главния прокурор: "Румъния тръгна напред заради главния си прокурор, докато в България прокуратурата трябва да се арестува, за да има развитие."

На 20 април Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска имунитета на Радостин Василев. В предложението на наблюдаващия прокурор се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Цитираният член от Наказателния кодекс се отнася до заплаха чрез принуда и предвижда до шест години затвор. През юни 2022 г. тогавашният депутат от ИТН Тошко Йорданов извади компромат срещу Радостин Василев - запис на разговор между Василев и депутатката Христинка Иванова. Твърди се, че записът е от периода, когато група представители на партията на Слави Трифонов се отцепиха от формацията, а Иванова е била убеждавана да се присъедини към отцепниците. Те бяха нужни на кабинета "Петков" за парламентарно мнозинство, след като ИТН излезе от неговото правителство. Иванова обаче отказва, се чува на записа.

Василев: Казах, че ще приемем механизъм за разследване на Гешев и час по-късно ми искат имунитета

След новината за поискания му имунитет Василев заяви пред журналисти в парламента, че не се притеснява от поискания му имунитет и няма проблем да се откаже от него. По думите му обвиненията са "поредната стъкмистика на прокуратурата". Гешев пък му отговори задочно: "Радостин Василев да се нареди на опашката от олигарси и мутри, които ме заплашват."

В крайна сметка Иван Гешев внесе в НС искането за сваляне на имунитет четири дни по-късно. Според Конституцията защитата на Василев може да бъде свалена само с решение на Народното събрание или ако той сам се откаже от нея, за да бъде започнато наказателно преследване. Радостин Василев декларира, че ще се откаже, след като се запознае с мотивите на искането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови