Прокуратурата поиска имунитета на Радостин Василев

Йорданка Веселинова 20 април 2023 в 09:47 6539 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Радостин Василев

Прокуратурата поиска имунитета на Радостин Василев. Очаква се всеки момент искането да бъде внесено в деловодството на парламента, научи OFFNews.

Василев бе депутат от ИТН и председател на правната комисия в 45-ото НС. В 47-ото НС се отцепи от партията на Слави Трифонов, а от последните два парламента е в групата на ПП-ДБ.

Причината е отправяне на заплахи към депутатка от ИТН по времето на кабинета "Петков" и оказване на натиск тя да напусне парламента.

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49-ото НС. Народно събрание, съобщиха от СГП в прессъобщение до медиите.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр. София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание.

Като народен представител Р. В. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

Цитираният член от Наказателния кодекс се отнася до заплаха чрез принуда и предвижда до шест години затвор.

През юни 2022 г. тогавашният депутат от ИТН Тошко Йорданов извади компромат срещу Радостин Василев - запис на разговор между Василев и депутатката Христинка Иванова. Твърди се, че записът е от периода, когато група представители на партията на Слави Трифонов се отцепиха от формацията, а Иванова е била убеждавана да се присъедини към отцепниците. Те бяха нужни на кабинета "Петков" за парламентарно мнозинство, след като ИТН излезе от неговото правителство. Иванова обаче отказва, се чува на записа.

Макар записът да бе представен преди десет месеца, прокуратурата внася искането днес - малко след като стана ясно, че Радостин Василев е сред спряганите имена за председател на правната комисия в парламента. Това е комисията, в която трябва да се гледат законите от съдебната реформа и в частност - механизма за контрол на главния прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика