Гешев поиска имунитета на депутата Радостин Василев

OFFNews 24 април 2023 в 11:36 2143 1

Василев

Снимка БГНЕС

Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне имунитета на народния представител от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Василев за това, че през юни 2022 г. е направил опит да принуди депутат да напусне парламентарната група и НС против волята му. 

С решение на ЦИК от 6 април 2023 г. Радостин Василев е обявен за народен представител и след като е положил клетва, се ползва с имунитет.

Според конституцията защитата на Василев може да бъде свалена само с решение на Народното събрание или ако той сам се откаже от нея, за да бъде възбудено наказателно преследване.

Радостин Василев декларира, че ще се откаже, след като се запознае с мотивите на искането.

Скандалът с депутата е от 47-то НС, в което той беше част от ПГ на "Има такъв народ". Сред разцеплението на групата Василев бе обвинен от колегите си, че е принуждавал депутатката Христинка Иванова да напусне поста си. Тогава Гешев коментира, че ще се запознае с предложението на градската прокуратура и ще прецени дали да внесе искането в парламента.

ИТН публикуваха и запис, в който Василев убеждава Иванова да последва него и други отцепници от групата на партията на Слави Трифонов, а тя отказва.

"Тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. Щото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пише по книгите", казва в записа Василев и допълва, че Иванова е предател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11462

1

dardorel

24.04 2023 в 15:29

Двете знакови лица на промяната без които не можем :
- Бойко Рашков
https://results.cik.bg/ns2023/rezultati/14.html
- Rowdy The Gel
https://results.cik.bg/ns2023/rezultati/15.html