Радев връчва днес втория мандат на Продължаваме промяната

OFFNews 03 януари 2023 в 06:36 2089 0

Акад. Николай Денков

Снимка БГНЕС

Акад. Николай Денков

От 11.00 часа на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната“.

Очаква се мандатът да бъде приет от номинирания за министър-председател от партията - акад. Николай Денков. Той бе министър на образованието във втория и третия служебен кабинет, назначени от Румен Радев, с премиер Стефан Янев. После заемаше същия пост и в правителството на Кирил Петков.

Първият мандат бе връчен на ГЕРБ, които излъчиха за премиер проф. Николай Габровски - неврохирург от болница "Пирогов". Неговият проектокабинет обаче не събра парламентарна подкрепа, като до последно бе отворен въпросът дали ГЕРБ ще получи такава от "Български възход" на Стефан Янев.

Непосредствено преди вота в пленарната зала партията на Янев обяви, че подкрепа само проф. Гарбовски, но не и неговия проектокабинет. Така първият опит за съставяне на правителство след последните парламентарни избори на 2 октомври бе неуспешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови