Радев: Днес сме република, от нас зависи да стане 'чиста и свята'

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2018 в 18:58 4474 2

„Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме.“

Това заяви президентът Румен Радев на възпоменателната церемония в София по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение. Както други, в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година", каза Радев.

Той подчерта, че идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. „Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя „чиста и свята“? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция. Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола“, подчерта още президентът Радев.

Държавният глава припомни думите на Васил Левски: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия“ и още: „Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш“, които описват цялата българска драма.

По думите на президента робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас.

„Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ“, подчерта Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че блянът на Апостола не остарява с годините, а днешните българи сме призвани с „нашите задружни усилия“ да сбъднем идеала на Левски. Заради него, заради себе си и заради нашите деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

1

HristoSliven

19.02 2018 в 20:39

Поздравления - точно по идеите на Апостола! От НАС зависи дали това е възможно в близко бъдеще!
И...този път май сме "уцелили" на Президент!