145 години от гибелта на Васил Левски - къде ще има чествания и шествия

OFFNews 19 февруари 2018 в 08:11 5869 0

В цялата страна днес отбелязваме 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В София Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена в храма "Света София" от 17 часа, а след това се организира литийно шествие.

В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение, на която президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец, пише БНР.

С изпълнение на химна във възхвала на Богородица "Достойно ест" ще започне литературно-музикалната програма по повод 145-годишнина от гибелта на Левски. Под звуците на гвардейския духов оркестър, официалните гости ще поднесат цветя пред паметника на националния ни герой. Днес цвете за Левски ще занесе и петгодишният Александър Вълчев от София.

В родния град на Васил Левски - Карлово, 145-ата годишнина от неговата гибел ще бъде отбелязана с митинг - поклонение. Снощи там се проведе възпоменателна церемония. 

В Ловеч, където Васил Левски основава първия революционен комитет, за пета поредна година гражданското сдружение "Ловчанци" организира факелно шествие, а на Къкринското ханче с историческа възстановка ще бъде пресъздадено залавянето на Апостола. 

Отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски ще започне с туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче.

Там доброволци от Националното дружество „Традиция“ ще пресъздадат залавянето на Апостола. Пред паметника му ще бъдет поднесени венци и цветя в знак на признателност към героичното ме дело.

След обяд в Ловчанското читалище ще бъдат прожектирани филми за Левски. В 19.30 ч. от катедралата в центъра на Ловеч ще тръгне традиционното факелно шествие до паметника на Апостола. То се организира за пета поредна година, от патриотичната организация „Ловчанци“. В него няма да бъдат допускани политически изяви. В шествието ще участват Националното дружество „Традиция“, и фолклорни състави с народни носии. Осигурени са 1600 факли и десетки знамена.

Годишнината от обесването на Левски ще бъде отбелязана и в българското консулство в Брюксел. Във възпоменателната церемония там ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а почетен гост ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. На събитието ще присъстват български народни представители и дипломати, както и евродепутати. На церемонията председателят на парламента Караянчева ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред барелефа на Васил Левски. Предвидена е и програма, която ще бъде представена от деца от българското училище в Брюксел.

И в сръбските градове от Западните покрайнини ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Апостола. В Босилеград са организирани две поклонения, на едно от които се очаква да присъства и генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев. Кметът на Босилеград Владимир Захариев обясни за днешните прояви.

Ще имаме гости от България и от Сърбия, нормално. В центъра на културата ще се изнесат стихотворения.

Церемония пред паметника на Левски ще се проведе и в сръбския Димитровград, на която ще присъстват кметът на общината, държавни представители от Белград и София, както и представители на институции и официални гости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови