Радан Кънев: Премиерът беше притиснат между чука и наковалнята на преговорите

OFFNews 04 октомври 2023 в 11:11 1546 0

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов/архив

Радан Кънев

Споразумението може би е доста добро начало, но в никакъв случай не е край на процеса на преговори - как ще изглежда българският енергиен преход.

Това заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев. Според него големият отсъстващ вчера е бил българският гражданин и неговото здраве.

"За никого не е тайна изключително мащабното икономическо влияние на г-н Пеевски и кръговете около него върху дейността на ТЕЦ "Марица 2". За никого не са тайна изключително близките, бих казал неприлични, политически връзки между Христо Ковачки, който притежава най-проблемните ТЕЦ-ове в България, и ДПС и в не малка степен ГЕРБ. Пеевски и Ковачки, които предизвикаха протестите, след което услужливо се самопоканиха в сградата на НС, за да покажат, че ще ги решат. Беше изключително зле притиснато българското правителство, а и българският обществен интерес. Съвсем не винаги интересът на собствениците на 1-2 или 5 ТЕЦ-а или на работещите в тях съвпада лесно с обществения интерес на 6 млн. души", обясни Радан Кънев. 

По думите му "това може да се повтаря много пъти с всеки икономически сектор или важна социална група, в които хора като Пеевски, Ковачки, Борисов имат ключово влияние". 

Предстоят конституционни промени, напомни евродепутатът и добави мнението си: "Съвсем ясен е рискът г-н Пеевски да се окаже отново в ролята на брокера, който от една страна представлява това, което наричаме статукво, а от друга политическите кръгове, които искат да разрешат проблемите с това статукво или мафия. Ако така върви процесът, не е трудна прогнозата, че той няма да е особено успешен", каза още Кънев. 

"За първи път в лицето на акад. Николай Денков виждам премиер, който говори честно по тези въпроси. Плаща огромна цена, но говори честно и това е много достойно поведение", подчерта Радан Кънев. 

Според него крайният вариант на споразумението не дава отговори на тежките въпроси. Точка 1 е най-добрата част от това споразумение. Тя предвижда опит да се постигне механизъм за капацитет и такъв опит е възможен и е важен, защото ТЕЦ-овете няма да издържат икономически. Искането за механизъм за капацитет включва в себе си тихото признание на очевидния факт - че цената на енергия от ТЕЦ е твърде висока за пазарните потребители и трябва да се търси начин за подкрепа. Но точка 1 съдържа и един по-важен елемент - чрез пазарен механизъм за баланс на електроенергийната мрежа на ТЕЦ-овете или част от тях да бъде дадена задача да балансират непрекъснато увеличаващото се производство от възобновяеми източници, срещу което да получават справедливо възнаграждение. Това е ключовият елемент от споразумението. Боя се, че до тук стигат реалистичните и сериозни неща в него".

По думите му обаче механизмът за капацитет или разрешението България да подпомага цената на електроенергия от топлоцентрали няма как да бъде постигнато, ако в следващите точки не се предвижда график за постепенно намаляване на производството на електричество от електроцентрали. Освен това, икономически няма кой да купува електроенергия на тези цени, на които в момента я продава ТЕЦ. 

България ще има план за плавен преход, отбеляза Радан Кънев. И посочи, че в най-добрия случай той ще бъде щедро финансиран с европейски пари, а в най-лошия случай той ще бъде болезнен, както преходът през 90-те години, без подкрепа за пострадалите и с тежки ефекти за енергетиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика