Радан Кънев: Има ли днес лидери със смелостта да се застъпят за федерализация на ЕС?

OFFNews Последна промяна на 10 май 2019 в 19:08 4454 3

"Въпросът е има ли днес лидери със смелостта да кажат: нашите днешни проблеми, които са сериозни, които са важни, отново се решават по същия начин - чрез единство, чрез сила, чрез федерализация на Европейския съюз, ако щете."

Това заяви водачът на листата на Демократична България Радан Кънев в новото коментарно студио на журналиста Милен Цветков.

Кънев коментира, че неслучайно в поздрава си за 9 май се е върнал до момента след края на Втората световна война, когато тогавашният френски външен министър Робер Шуман предлага създаването на Европейската общност и се обявява за федерация на държавите на континента.

"Тогава със сигурност е било много по-трудно, но тогава има държавници от ранга на Шуман, които казват: ние имаме изход от тази ситуация и изходът е да вървим заедно, да бъдем силни, да бъдем единни. Дори още тогава има смелостта да каже: да вървим към федерация, не просто общност за въглища и стомана, но в бъдеще да гледаме към Европейска федерация", заяви той.

Водачът на листата на Демократична България коментира, че кариерата на Шуман е съсипана впоследствие, но заради смелостта му Европа в момента има много по-малки проблеми, които са несравними с тогавашните.

Кънев още заяви, че според него бежанската криза има две страни, за които трябват различни решения. Първата е истинските бежанци, наказани от Дъблинския регламент, който ги заточва в граничните държави и отнема правото им на свободно движение в рамките на съюза. По негови думи другата страна на казуса е трудовата миграция, която трябва да бъде контролирана самостоятелно от всяка държава.

"Ако Германия има нужда от 300-400-500 000 души, тя може да ги приеме. Но тяхното право на труд следва да се реализира на германска територия. Т.нар. обща политика за трудова миграция е един от факторите, които могат да разрушат съюза и не трябва да бъде допуснат", коментира Кънев.

Водачът на листата на Демократична България заяви, че е важно обаче проблемът с нелегалната миграция също да бъде решен с обща европейска политика, защото отделните държави нямат ресурсите да го направят самостоятелно.

"Парадоксът е, че най-големите противници на единна Европа искат силна политика за ограничаване на имиграцията, но тя не е по силите на отделните държави - особено на граничните държави, които не са най-богатите в съюза. Това е общ европейски въпрос - той трябва да бъде решен с общи усилия и ресурси", добави той.

Кънев още коментира, че при равен резултат на Европейските избори между ГЕРБ и БСП или по-добър такъв за социалистите, решението за оставка на правителството ще бъде взето самостоятелно от премиера Борисов, но то не би било достатъчно така или иначе.

"България има нужда от смяна на много повече от днешната управляваща коалиция - България има нужда от смяна на цял един крадлив модел на управление, който ни влачи надолу и ни отнема възможностите", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

4

IvanIP

12.05 2019 в 12:42

Клавиатурният ми ш.о к пак се прави на велик

3063

3

Синия гол шаман

10.05 2019 в 21:46

Трябва ни Европа на нациите! Един съвременен Шарл ДьоГол ни трябва. А не третополови мижитурки като Радан Дълбоки

22015

2

Стефан

10.05 2019 в 21:39

:))) Това не е въпрос на смелост, а на елементарен здрав разум:)
Освен разбира се, ако въпросният Радан не смята за идиот Дарвин, и не се кани да развъжда и продава потомството от брак между куче и котка:))