Радан Кънев: Робер Шуман плати с кариерата си за своята мечта. Днес обаче мечтата и името му са живи

OFFNews 09 май 2019 в 12:48 4513 0

Снимка Личен фейсбук профил на Радан Кънев

Радан Кънев

Робер Шуман може би плати с кариерата си за своята мечта. Днес обаче мечтата и името му са живи, написа Радан Кънев (ДСБ/Демократична България) в позиция по повод Деня на Европа. Препечатваме я без редакция:

Днес честваме Деня на Европа.

И конкретно - годишнина от “Декларацията Шуман”, с която френският външен министър Робер Шуман предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана. И залага визията и принципите за бъдеща Европейска федерация, които са валидни и днес.

Това, което не споменаваме, е че реакцията в тогавашна Франция е по-скоро негативна, а политическата кариера на Шуман и неговото Народно-републиканско движение (MRP) е нерадостна.
Шуман е буквално разкъсан от политици с платформи, сходни на днешните националисти, от медиите и от бизнеси с протекционистичен интерес. Обвинен е в предателство, разпространява се (лъжлива, днес fake) информация, че е воювал на страната на Германия в ПСВ, обявен е за евреин (естествено), американски и германски агент и национален враг.

Никога повече Робер Шуман и MRP нямат силно представяне на избори.

Близо седем десетилетия по-късно, Европа се радва на мир, свобода и богатство, непознати в историята. Съвсем реалната опасност от съветска доминация е забравена, зависимостта от американската икономика - отдавна преодоляна, кошмарът от нова, поредна (и последна за европейската цивилизация) война - избегнат. Нищо от това нямаше да се случи без Робер Шуман.

Той може би плати с кариерата си за своята мечта. Днес обаче мечтата и името му са живи. А имената на “националистите”, трупали популярност с атаки, клевети и лъжи по негов адрес - отдавна забравени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови