Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Прозрачност без граници": Решение на ЦИК е в разрез с Изборния кодекс

Нели Чолашка 24 септември 2014 в 12:05 7788 3

Асоциация „Прозрачност без граници” е изпратила открито писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което призовава комисията да промени указанията си за валидните и невалидните бюлетини, защото противоречат на Изборния кодекс.

"С настоящото писмо отправяме призив да преразгледате Методическите указания за секционните избирателни комисии в и извън страната (приети с Решение № 831-НС/3.09.2014 г. и Решение на ЦИК № 885-НС/09.09.2014 г.), в които давате указания да се брои за действителен гласът, когато в избирателната кутия бъде намерена бюлетина, на която „не е откъснат долният десен ъгъл с поредния номер”, пише в обръщението на асоциацията.

Според експертите на организацията фактът, че бюлетини без откъснат номер са валидни, може да доведе до манипулиран вот.

Въвеждането на поредни номера в бюлетините бе отговор на практики, свързани с подмяна на бюлетините, „индианска нишка” и контрол върху избирателите, твърдят от "Прозрачност без граници".

По повод мотива на ЦИК, че неоткъснатитят долен ъгъл на бюлетината е пропуск на избирателните комисии и не трябва за тях да бъдат наказвани избирателите, от асоциацията напомнят, че липсата на втори печат (което също е резултат от пропуск на комисията) се приема за основание за нейната невалидност.

Оказва се, че едни пропуски в работата на комисиите „лишават” избирателите от право на глас, а други, които пряко и по безспорен начин индивидуализират бюлетината – не, коментират от "Прозрачност без граници".

Те призовават ЦИК да промени методическите указания за избирателни комисии и да обяви бюлетините без откъснат номер за невалидни.

ЦИК прие за сведение това писмо, но няма да предприеме нищо, коментира за OFFNews Цветозар Томов, говорител на комисията.

"Този въпрос беше обсъждан още по време на кампанията за изборите за Европейски парламент (25 май). Това, което посочват "Прозрачност без граници", а и други критици е свързано със страховете, че по този начин може да се разкрива тайната на вота. Съществува обаче и обратният риск - умишлено да не се откъсват отрязъците, за да се анулират бюлетини.

Особено в малките населени места това е допустима хипотеза, където общо взето се зная кой кого подкрепя, т.е. съществува и обратната хипотеза за злоупотреби, която е не по-малко сериозна", обясни Томов.

По думите му не може да се наказва избирателя за грешка на служебно лице.

На евроизборите не са засечени масови нарушения с неоткъснат десен ъгъл на бюлетината, имало е единични случаи по секциите.

"Не виждам това да е някакъв проблем, заплашващ сериозно изборите. Разбирам съображенията на вносителите, но идеално решение няма. Технически грешки така или иначе се допускат. При 3 млн. вота ще има някакъв процент грешки", коментира още говорителят на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews